Policisté v Dánsku chtěli sebrat migranta, prodávajícího marihuanu. Všichni schytali průstřel, jeden bojuje o život

02.09.2016 7:21

Příznivec radikálního islamismu předevčírem v Kodani postřelil čtyři osoby. Násilník má přistěhovalecké kořeny a do země přišel jako čtyřleté dítě z Bosny. Policejní akce původně začala jako zátah proti obchodování s marihuanou.

Policisté v Dánsku chtěli sebrat migranta, prodávajícího marihuanu. Všichni schytali průstřel, jeden bojuje o život
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Kodaňská policie v rámci svého zátahu proti prodejcům drog zastavila pětadvacetiletého muže na kole, kterého podezřívala z účasti na protizákonné činnosti. Muž však odmítl uposlechnout výzvy policistů a začal na ně hned střílet. Při následně divoké přestřelce byli zraněni tři policisté, přičemž jeden z nich bojuje s těžkým zraněním hlavy v nemocnici o život. Čtvrtou obětí přestřelky byl cizinec, který se v době incidentu nacházel na místě. Jeho zranění nohy však není vážné.

Násilník byl zatčen a obviněn z pokusu o vraždu, nedovoleného prodeje marihuany a nelegálního držení zbraně. Policie dále uvedla, že mladík je sympatizantem militantního islamistického uskupení Millatu Ibrahim a do Dánska přišel před více než dvaceti lety z Bosny. Úřady sice neuvedly jeho jméno, ale lokální média tvrdí, že jde o Mesu Hodzice, o jehož protizákonných aktivitách v oblasti prodeje drog policisté dlouhodobě věděli.

Celý text v angličtině je ZDE.

Celý incident se odehrál v údajně „mírumilovné“ anarchistické kodaňské čtvrti Christiania, která byla v roce 1971 prohlášena za autonomní oblast. Zdejší obyvatelé se pokládají za samostatný „národ“ a dokonce zde k placení používají vlastní měnu. Původně zdejší budovy sloužily jako kasárny a zkraje sedmdesátých let se sem přistěhovali tehdejší příznivci hnutí hippies. Ti vyznávají alternativní způsob života, spojený s ryze levicovou agendou, jako je ekologismus či multikulturalismus.

Vedle líbivých hesel o svobodě a rovnosti se však v Christianii více než daří obchodování s marihuanou a podle odhadů místních úřadů zde prodej konopí generuje až miliardu dánských korun ročně. Christiania je vedle anarchistů, squatterů a narkomanů tak útočištěm pro ilegální přistěhovalce ze zemí Blízkého východu a Afriky. Jak se ukazuje na případu pětadvacetiletého střelce s bosenskými kořeny, vedle smyslu pro alternativy někteří z nich sympatizují také s radikálním islámem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…