Policisté v civilu v muslimských čtvrtích poslouchající rozhovory místních. A takto to prý dopadlo v USA

30.03.2016 17:35

Republikánský kandidát na prezidenta USA Ted Cruz obhajoval své rozhodnutí nasadit více bezpečnostních jednotek do muslimských čtvrtí, za účelem prevence teroristických útoků. Islamismus jako takový podle něj není nepřítelem, tím jsou teroristé. Informuje CNN.

Policisté v civilu v muslimských čtvrtích poslouchající rozhovory místních. A takto to prý dopadlo v USA
Foto: Radim Panenka
Popisek: Pohled na New York

„Existuje rozdíl mezi islámem a islamismem,“ řekl Ted Cruz. „Islamismus je politická a teoretická filosofie, která káže svým stoupencům, aby vedli násilný džihád za účelem vyvraždit či násilně konvertovat všechny nevěřící. A nevěřícími myslí nás všechny.“

„Islamismus není náš nepřítel. A když prezident Obama a Hillary Clintonová a zbytek Demokratické strany hraje na politickou korektnost, znamená to, že nebojují dostatečně efektivně,“ dodal Cruz, který obhajoval svoje rozhodnutí bojovat proti terorismu skrze nasazení většího počtu policistů do muslimských čtvrtí. Jeho někdejší program údajně zrušila politická korektnost.

Z jeho programu na větší kontrolu muslimů však nevzešla žádná zatčení ani obvinění, a vlastně tak byl úplně k ničemu. Cruz však odporoval, že šlo o politické rozhodnutí ze strany jeho kritiků, které označil za levicové radikály.

Podle moderátora debaty Andersona Coopera to však nebyla jen Cruzova opozice, kdo jeho program kritizoval, nýbrž i jeho samotní účastníci, tedy místní policie. „Velitel, který na ten program dohlížel, který byl podle vás úspěšný, pod přísahou dosvědčil, že nevedl ani k žádným vyšetřováním,“ nadhodil Cooper, přičemž Cruz si stále trval na svém, že se jednalo o úspěch.

„Pokud chcete zastavit radikální islámský terorismus, odpovědí není poflakovat se po náhodných čtvrtích. Musíte se soustředit na komunity, kde existuje riziko radikalizace,“ řekl Cruz.

Jeho kontoverzní program, nazvaný „Demografická jednotka“, spočíval v tom, že příslušníci bezpečnostních jednotek v civilu chodili muslimskými čtvrtěmi, kde odposlouchávali rozhovory mezi jednotlivými občany. Trval od roku 2003 do roku 2014; podle newyorské policie však nikdy nevedl k žádnému podezření z plánovaní teroristického útoku. Naopak, vyvolal několik žalob ze strany občanů New Yorku za nepřípustné praktiky. Všechny tyto žaloby vyřešila newyorská policie mimosoudním vyrovnáním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…