Policisté zřejmě požádají sněmovnu, aby vydala exprimátora Svobodu

30.10.2013 14:53

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) bude zřejmě muset po zvolení bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) poslancem žádat v souvislosti s obviněním v kauze Opencard sněmovnu o jeho vydání k trestnímu stíhání. Státní zástupkyně Dagmar Máchová řekla, že tuto možnost zvažuje.

Policisté zřejmě požádají sněmovnu, aby vydala exprimátora Svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

"Pokud by mělo pokračovat jeho trestní stíhání, tak bych musela požádat o zbavení imunity. Zatím zvažujeme, jak budeme postupovat dál," sdělila Dagmar Máchová. Podle ní se nyní obvinění seznamují se spisem, teprve poté bude mít k dispozici spis ona. "Od okamžiku, kdy je zvolen, tak je vlastně poslancem a má imunitu," vysvětlila žalobkyně.

Deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS včetně nynějšího primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) policie obvinila koncem března z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Jediná členka někdejší rady, která není stíhána, je Aleksandra Udženija (ODS). Ta se tehdejšího hlasování nezúčastnila.

Primátor Hudeček a obvinění radní za TOP 09 zůstanou ve funkcích i v případě, že by byli v kauze Opencard postaveni před soud. Dostali podporu strany, zavázal je k tomu také zastupitelský klub TOP 09, řekl dnes novinářům předseda klubu Jiří Vávra. Hudeček uvedl, že je připraven ve funkci setrvat, policie se totiž podle něj v průběhu vyšetřování dopustila pochybení. V minulosti přitom několikrát zopakoval, že pokud padne obžaloba, z vedení Prahy odejde.

Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že město s hlavním dodavatelem Opencard, firmou Haguess, uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý městu způsobili škodu zhruba 25 milionů.

Rada obvinění odmítá. Smluvní vztahy byly podle členů rady špatně nastaveny už předchozím vedením Prahy. Policie kromě politiků stíhá také ředitele magistrátního odboru informatiky a čtyři členy výběrové komise. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…