Polistopadová éra ještě desítky let potrvá, vzkázal slovenský kandidát na prezidenta

28.12.2013 14:45

Komunisty jsme měli zakázat a lidé by si měli být vědomi toho, že svobodu, kterou získali před téměř pětadvaceti lety, mohou zase ztratit, pokud o ni nebudou pečovat. Tyto a další výroky pronesl v rozhovoru pro Lidové noviny herec Milan Kňažko, který se rozhodl kandidovat na post prezidenta našich nejbližších sousedů. Mluví také o slovenském premiérovi Robertu Ficovi a nabízí jistý odstup v hodnocení české povolební politické scény.

Polistopadová éra ještě desítky let potrvá, vzkázal slovenský kandidát na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Slovenský herec Milan Kňažko oznámil, že bude na jaře příštího roku kandidovat na prezidenta. Hodlá se postavit proti současnému premiérovi Robertu Ficovi, který již kandidaturu na nejvyšší post ve státě také oznámil. Kňažko ho považuje za nebezpečného kariéristu, který chce prostřednictvím jedné strany ovládnout celý stát.

Chraňte si svá práva dnes a denně

„Po justičních vraždách v padesátých letech, po pronásledování a věznění československých bojovníků proti fašismu jen proto, že bojovali na západní frontě, po okupaci 1968, po ponižující konsolidaci a normalizaci, mladý právník, který toto všechno musel vědět, podpoří zvrhlý zločinecký režim tím, že vstoupí v roce 1986 do komunistické strany. Takhle může jednat jen úplný hlupák, nebo bezcharakterní kariérista. A pan Fico určitě hloupý není,“ prohlašuje Kňažko.

Nelíbí se mu především to, že tento muž má jako nejsilnější osobnost své strany vliv na nezávislé instituce, jako je Nejvyšší kontrolní úřad, Nejvyšší soud a jiné. To jsme znali právě před rokem 1989 a tomu chce muž, který je snad jako herec populární ještě více v Česku i vzdálenějším zahraničí než ve své domovině, čelit. Herec prý sní o společnosti, ve které budou občané znát svoje práva a budou považovat za svou povinnost chránit si je den co den.

Má vzkaz i pro obyvatele Česka. Předčasné volby u nás ukázaly, že se na naší politické scéně odehrávají takřka vulkanické proměny, ale útěchou nám může být, že se odehrávají ve všech postkomunistických zemích, a to dokonce ještě „divočeji“ než v tuto dobu u nás. Podle Kňažka je třeba kořeny současných proměň hledat pořád ještě v komunistické minulosti, protože oněch čtyřicet let nás poznamenalo až příliš. Z tohoto hlediska ještě neskončila polistopadová éra, jak to naznačuje třeba exprezident Václav Klaus. Ta ještě pár desítek let potrvá, protože dnešní mladí lidé už možná komunistický režim v plné síle nezažili, ale vychovávají je rodiče, kteří mají tuto zkušenost hluboko v sobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…