Politici budou dál jednat o východisku ze situace po pádu Nečase

18.06.2013 6:48

Politické strany budou v úterý pokračovat v hledání východiska ze situace, která v pondělí vyústila v demisi premiéra Petra Nečase (ODS), a tím i celé jeho vlády. Zatímco současná koalice by chtěla pokračovat s jiným premiérem ve stejném stranickém složení, opozice požaduje nové volby.

Politici budou dál jednat o východisku ze situace po pádu Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas předal do rukou prezidenta demisi. Zeman pověřil Nečase i vládu výkonem funkce do jmenování volády nové.

Jeden z potenciálních kandidátů na nového premiéra z řad ODS Martin Kuba by se v úterý měl sejít s prezidentem Milošem Zemanem. Čas ani samotné konání schůzky ale nejsou oficiálně potvrzeny.

Nečas skončil kvůli skandálu své blízké spolupracovnice Jany Nagyové, která je spolu s dalšími vysokými státními úředníky a bývalými politiky trestně stíhaná.

Jednání o nedůvěře vládě je teď bezpředmětné 

Sněmovna měla v úterý jednat o opozičním návrhu na vyslovení nedůvěry kabinetu, po pádu vlády se ale takové hlasování stalo bezpředmětné. Dolní komora by tak měla mít obvyklý program - projednávání návrhů zákonů. Kromě toho se ve sněmovně sejde její stálá komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství. V této tajné službě totiž policie v rámci případu, jehož součástí je i Nagyová, rovněž zasahovala.

Po pádu vlády bude mít podstatný vliv na vývoj situace prezident, v pondělí svou představu neupřesnil. Oznámil ale, že od pátku do pondělí se chce setkat s představiteli stran. Očekává, že strany času do pátku využijí právě k projednání situace jak ve svých grémiích, tak případně mezi sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy miliony: ODS, knihy, rodina. „Skutečné financování voleb.“

10:46 Fialovy miliony: ODS, knihy, rodina. „Skutečné financování voleb.“

V roce 2023 rozjela vláda pětikoalice kampaň Restart Česka. Kampaň se objevila napříč Českem, ale i …