Politici, kteří vítají uprchlíky, by měli zbystřit. „Nepodřídíte-li se vůli lidu, budete smeteni!“ zahřmělo z Maďarska

02.12.2016 21:11

Maďarský premiér Viktor Orbán poskytl rozhovor veřejnoprávnímu rozhlasu. Po rozhlasových vlnách poslal další jasný vzkaz do Bruselu. Těší se prý na okamžik, až všude v Evropě bude obnovena demokracie a vlády, které nevládnou v souladu s vůlí voličů, budou smeteny. Tentokrát ovšem nešlo jen o uprchlíky, ale také o maďarskou energetiku.

Politici, kteří vítají uprchlíky, by měli zbystřit. „Nepodřídíte-li se vůli lidu, budete smeteni!“ zahřmělo z Maďarska
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Premiér sídlící v Budapešti na rozhlasových vlnách vzkázal Maďarům, ale i Bruselu, že do poslední chvíle hodlá držet nízké ceny energií a to třeba i proti vůli EU, která by prý v energetice ráda viděla konkurenci. Orbán namítl, že konkurence by v konečném důsledku nevedla ke snížení cen energií, ale k jejich zvýšení „kvůli různým zákulisním dohodám“.

V rozhovoru se vymezil mimo jiné i proti Německu. Analytici této ekonomicky nejsilnější země Maďarsku předvídají zpomalení ekonomiky, ale Orbán tuto prognózu smetl ze stolu. „Svět je víc než jen Německo,“ zaznělo z úst maďarského premiéra, který posluchačům sdělil, že se teď mají tak dobře, jako ještě nikdy dřív od roku 1990. Kdo chce, může najít práci, ekonomice se daří a Maďarsko se pomalu ale jistě propracovává z pozice ekonomické černé ovce EU mezi silné státy.

Celý rozhovor najdete zde

Ve druhé části rozhovoru došlo na uprchlickou krizi. Orbán má v této otázce jasno. Je přesvědčen, že vlády, které jsou v otázkách migrace proti vůli lidí, budou nakonec smeteny. „Je to jen otázka času, ... stačí vydržet než bude v Evropě obnovena demokracie,“ prohlásil v rozhlasu maďarský předseda vlády. Domnívá se, že v tuto chvíli je v Evropě demokracie v krizi, protože politici nestojí se svými voliči na jedné lodi.

„Politici mají na vybranou – buď se k demokracii vrátit, nebo padnout. To je to, co se dnes krok za krokem děje v Evropě. Ve skutečnosti se totéž stalo i ve Spojených státech,“ řekl s odkazem na zvolení Donalda Trumpa 45. prezidentem USA. Jednoho dne budou podobně smýšlející politici zvoleni po celé Evropě a odpůrci migrace budou ve většině. V tuto chvíli se zdá, jako by šlo o boj Davida s Goliášem, přičemž vlády Visegrádské čtyřky jsou pověstným Davidem. I ten ale uspěl proti Goliášovi a Orbán věří, že bude vyslyšen hlas V4.

Maďarsko ve svém kritickém postoji vůči migraci neuhne ani o píď a podle Orbána si nenechá nic diktovat z Bruselu. Vláda si chce zachovat kontrolu nad tím, kdo bude žít na území Maďarska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…