Politici musejí začít něco dělat, jinak bude zle, shodli se hosté u Moravce

26.02.2017 14:15

Předseda Odborné komise pro důchodovou reformu Martin Potůček, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj před kamerami České televize debatovali o tom, co bude za pár let s naším důchodovým systémem. Moderátor Václav Moravec ve studiu slyšel, že si v souvislosti s důchodovou reformou politici nepřijatelně pohráli s důvěrou lidí.

Politici musejí začít něco dělat, jinak bude zle, shodli se hosté u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Potůček v úvodu diskuse konstatoval, že občané nakonec dotlačí politiky k tomu, aby se politici zodpovědně starali o finanční prostředky určené na penze.

Lide musejí vědět, co je čeká za dvacet let, varoval Rafaj

Rafaj zdaleka tak smířlivý nebyl. Zavzpomínal na to, jak pravicová vláda ODS Petra Nečase připravila důchodovou reformu se zavedením druhého pilíře, jenže tento druhý pilíř premiér Bohuslav Sobotka zrušil.

„Podívejme se, co se stalo. Politici se na ničem nedohodli a navíc si trošičku zariskovali s důvěrou veřejnosti, pokud šlo o zavádění druhého důchodového pilíře... Obávám se, že dokonce této vlády už se nic zásadního nestane, a obávám se, že k ničemu podstatnému nedojde ani na počátku práce nové vlády, protože není nic předjednáno,“ kroutil hlavou nespokojeně Rafaj.

„Občané ještě stále spoléhají na to, že to za ně někdo vyřeší,“ stěžoval si dál host. Politici by podle jeho názoru měli lidem jasně říci, co je bude čekat za dvacet let, pokud si nebudou spořit na své penze. Vláda sice dostala možnost navýšit penze významněji – o 2,7 procenta a podle Rafaje to není problém, pokud se díváme maximálně na čtyři roky dopředu. „Pokud se díváme dopředu na dvacet až třicet let, tak je to absolutně neufinancovatelné,“ varoval.

Rafaj znovu a znovu opakoval, že občané prostě musejí vědět, „na čem budou za dvacet až třicet let“. Měli by mít možnost spočítat si, jaký důchod dostanou, pokud si budou spořit a kolik si budou spořit. Měli by také jasně vědět, co se bude dít, když si nebudou spořit.

Politici musejí jasně říci: občané, takhle se chovejte a my vám to za čtyři roky nezměníme

Současná komise k důchodové reformě se shodla na tom, že bude potřeba upravovat parametry dosavadního důchodového systému. Zásadní neshoda ovšem panovala na tom, zda by náš důchodový systém měl projít nějakou podstatnější změnou. Na tom se podle Potůčka komise neshodla. I podle jeho názoru je zásadní problém v tom, že se nad důchodovou reformou politici tolik hádají. Jde o natolik citlivé téma, že by nad ním politici měli najít shodu. „Politické vzdělávání v této zemi je v plenkách, nejen pokud jde o žáky škol a občany, ale bohužel také pokud jde o některé zastupitele,“ posteskl si Potůček.

Narůstá počet lidí, kteří se i v důchodu ocitají na hranici chudoby, varoval odborář

Odborář Samek ovšem věří, že současný důchodový systém nezkolabuje. Jde o povinnou položku rozpočtu, do které plynou peníze průběžně. I on však pronesl varovná slova.

„Narůstá počet lidí, kteří se i v důchodu ocitají na hranici chudoby. My tlačíme na růst mezd a důsledkem toho budou i vyšší důchody. My nemáme dvoupilířový nebo třípilířový důchodový systém, ale stále jednopilířový, protože ze třetího pilíře prozatím nejsou vypláceny smysluplné důchody. Tento jednopilířový systém nám zajišťuje to, že senioři přežívají, ale jejich život neodpovídá představám střední třídy o důchodu,“ konstatoval Samek.

Byl by rád, kdyby lidé pobírali vyšší platy, aby si sami mohli spořit na penzi. Finanční situace mnoha rodin to dnes občanům nedovoluje. V tuto chvíli prý nemá smysl stavět si vzdušné zámky. Z dnešních průměrných mezd si lidé nemohou spořit žádné horentní sumy.

Potůček připomněl, že si občané mohou přispívat na své budoucí penze už v prvním pilíři. Mohou dobrovolně odvádět více peněz na sociálním pojištění. Nesmíme však zapomínat na to, že lidé musejí do prvního průběžného pilíře platit 35 let, jinak občan nebude mít nárok na vyplácení starobní penze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…