Politici přikazují, koho má policie zavřít, udeřil v rádiu zkušený praktik od Babiše

26.09.2013 19:08

Tématem čtvrteční předvolební debaty v Radiožurnálu byla bezpečnost. Zástupci stran se shodli na potřebě zvýšit počty policistů v ulicích a platy hasičů. Bývalý policista také přiznal, že mu nadřízení na politickou objednávku přikazovali, koho má zavřít a koho ne.

Politici přikazují, koho má policie zavřít, udeřil v rádiu zkušený praktik od Babiše
Foto: repro ČT
Popisek: Poslanec KSČM za Olomoucký kraj Alexander Černý

„Já jsem přesvědčen,“ prohlásil komunista Alexandr Černý, „že v uplynulých letech ministři vnitra, od Ivana Langera, hodně mluvícího, ale málo konajícího Johna, až po úplně mlčícího Kubiceho, jako kdyby policii systémově ničili. Stále klesá počet policistů. Úměrně tomu narůstaly počty různých bezpečnostních agentur. Přijmout další lidi je nezbytné. Optimální číslo je kolem 42 až 43 tisíc,“ myslí si Černý.

Policie pracuje pod politickým tlakem

Jeroným Tejc (ČSSD) si dovede představit i nižší počet, okolo 41 tisíc. „Nemá smysl, abychom je přijímali plošně. Musíme se věnovat těm lokalitám, kde jsou problémy,“ zdůraznil s tím, že se jedná zejména o Ostravsko a Ústecko. Daniel Volák (ODS) vidí větší problém v přílišné byrokratizaci policejní práce. Ivan Gabal (za KDU-ČSL) by jako jediný uvítal více policistů v kancelářích.

Expolicista a kandidát za babišovce Bronislav Švarc pak přišel s nepříjemným tvrzením. „Policie pracuje pod politickým tlakem. Když budou vyšetřovat třeba teroristický útok, tak ať jsou klidně pod tlakem, protože jde o bezpečnost všech. Ale já jsem dostával rozkazy, koho zavřít a koho ne. A to je problém. Kdybych tu ta jména řekl, tak byste se smáli,“ prohlásil.

Špatnou situaci v lokalitách s nepřizpůsobivými lze podle diskutujících řešit například zastropováním výše nájmů či snížením příspěvků na bydlení tak, aby se zabránilo „byznysu s chudobou“. „Ten jev tu není dvacet let, je tu od roku 2008, kdy byl přijat zákon, který zprivatizoval část služeb, které v civilizovaném světě poskytuje stát, a to je sociální bydlení. Normálně ten systém znormalizujme, jednoduše zastropujme nájmy,“ navrhuje ministr vnitra v demisi Martin Pecina, který kandiduje za SPOZ.

Diktát muslimů si nemáme nechat líbit

Podle Gabala by český stát měl podporovat přistěhovalectví, a to už s ohledem na velmi nepříznivý demografický vývoj. To by však vedlo k nárůstu bezpečnostního rizika. I proto se jeden z diváků zeptal, zda vůbec státní orgány vědí, co se děje v českých mešitách a ve zdejší islámské komunitě. „Já už jsem v mešitě dlouho nebyl,“ přiznal komunista Černý. „A nerad bych tu vzbuzoval xenofobní názory. Já doufám, že pan ministr je informován o tom, co se děje v mešitách,“ dodal.

Občanský demokrat Volák na to reagoval připomínkou, že je v prvé řadě nepřípustné, aby tu muslimové rozdmýchávali nenávist vůči jiným náboženstvím. „My jsme součástí křesťanské civilizace a neměli bychom si nechat líbit, aby muslimové vyvolávali mezináboženskou nenávist,“ zdůraznil.

reklama

autor: lze

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…