Politici prostě neumějí dobře hospodařit, říká ekonom Sedláček

08.06.2015 19:30

Ekonom Tomáš Sedláček zavítal do pondělního Interview ČT24 a promluvil nejen o české ekonomice. Uvítal, jak se české ekonomice daří. Trochu jinak je to s Řeckem, které je dnes nemocným mužem EU. Právě v Athénách se prý nyní ukazuje, jak končívá život na dluh, který si užíváme my všichni. Ukazuje se tu také, jak selhává levicový koncept řešení dluhů. Otázkou však je, co s tím dál.

Politici prostě neumějí dobře hospodařit, říká ekonom Sedláček
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Tomáš Sedláček

Ačkoli podle vlastních slov nepatří k lidem jásajícím nad každým pozitivním číslem v ekonomice, teď jich vidí tolik, že podle jeho názoru existuje důvod k optimismu. V Česku mimo jiné klesá i nezaměstnanost, v tuto chvíli je to asi 6,4 procenta, což je jedno z nejnižších čísel v Evropě. Lidé navíc nevěnují pozornost tomu, jak moc roste jejich příjem při srovnání z roku na rok, zatímco celkový růst ekonomiky nás zajímá. „A když zaškobrtne, tak jsme ochotni kvůli tomu roztrhat sedmdesát let evropské integrace,“ poznamenal Sedláček.

Nemocných mužů Evropy je víc

Evropu dnes tíží především situace v Řecku. Ekonom se odtamtud nedávno vrátil a bary prý rozhodně nezely prázdnotou, ale je pravda, že např. kvalita ulic není nijak valná. „V Řecku je dobře vidět, že bohatství, na které si zvykli, nebylo jejich, ale bylo na půjčku. Současná levicová vláda slíbila, že s tím něco udělá, ale s konkrétními kroky je to složitější.

„Taky je zajímavé, že se ukazuje kolaps levicových řešení,“ konstatoval Sedláček s dovětkem, že nikdo příliš neví, co s Řeckem udělat, kromě cesty škrtů. „Možná je také pravda, že nám Řecko ukazuje, co se dříve či později stane s každou zadluženou zemí,“ varoval host. I proto je dobře, že se ostatní státy EU snaží Řecku pomoci. Sedláček ostatně připomněl, že podobně nemocné ekonomiky známe z Irska, Finska, Francie či Velké Británie. „Krize se střídá a my neumíme říct, která země to chytne jako další.

„V momentě, kdy odstřihneme z eurozóny Řecko, objeví se nějaká další země, která bude problematická. Ale i kdyby Řecko v eurozóně nebylo, tak bychom se mu snažili pomoct. Na druhou stranu je nesmysl si myslet, že odchod z eurozóny Řecko spasí, problémy tam zůstanou,“ pokračoval v popisu situace Sedláček.

Jedním z možných řešení v budoucnosti je, že se evropské dluhy spojí do jednoho, který bude vyřešen výměnou za to, že se ty státy dál nebudou nesmyslně zadlužovat. Právě na koloběhu zadlužování se totiž ukazuje jedna věc. „Prostě politici neumějí dobře hospodařit,“ uzavřel své vystoupení ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …