Politici se o svůj vliv nepřipraví. Úředníky mají jako loutky, zlobila se právnička v televizi

09.01.2014 21:33

Zákon o státní službě je po letech nečinnosti opět ve hře. Podle právničky a expertky na státní správu Michaely Suchardové je nezbytný pro to, aby došlo k odpolitizování celého systému. „Úředníci jsou dnes loutkami v rukou politiků,“ prohlásila v pořadu Hyde park na ČT24.

Politici se o svůj vliv nepřipraví. Úředníky mají jako loutky, zlobila se právnička v televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Je spousta dobrých úředníků, já sama jich mnoho znám. Ten současný systém ale umožňuje korupci a ovládání politiky, to je ten problém,“ poukázala Suchardová na příčiny současné situace.

Jedním z důvodů, proč jsou mnozí úředníci snadno ovlivnitelní, spočívá podle jejích slov v tzv. osobní nenárokové složce, která tvoří 30 až 50 procent platu a je prý vyplácena pouze v případě, kdy se úředník líbí svému nadřízenému. A právě to by měl zákon o státní službě změnit. „Pracovní poměr navíc není natolik stabilní, aby se úředník nebál být více objektivní a nezávislý,“ dodala.

Politici nechtějí ztratit svůj vliv

Zákon přitom vznikl už v roce 2002 a od té doby byla již pětkrát odložena jeho účinnost. Podle Suchardové je to logické, politici nemají zájem na tom, aby ztratili velký vliv nad státní správou. Nyní se však zákon stal předmětem politických diskuzí. I přesto se ale obává, zda je to dobré znamení. „Myslím si, že politici se stále snaží uchovat si svůj vliv a to tak, že se často v těch návrzích ztratí něco, co může mít zásadní vliv na chod státní správy,“ upozornila.

Dle navrhovaných pravidel prý roli největší loutky bude hrát generální ředitel státní služby. Ten totiž bude moci býti prezidentem kdykoliv bezdůvodně odvolán. „Původní záměr zákona, tedy odpolitizování státní správy, se v tomto případě nezdařil,“ poznamenala právnička.

Změna celého systému je nezbytná

„Proč to v jiných zemích funguje a u nás ne?“ byl jeden z častých diváckých dotazů. Suchardová odvětila, že tento fakt je skutečně smutný. „Mohli bychom už dávno kvalitní státní správu mít, kdyby se ten zákon pořád neodsouval. Najednou to všechno chceme takto nekvalitně uspěchat a to není dobře,“ míní.

Důležitý je podle ní i neustálý boj proti korupci, a to nejen v oblasti státní správy. Sami lidé by měli jít příkladem a změnit své hodnoty. „Myslím, že tady pořád převládá komunistické – kdo stát neokrádá, okrádá rodinu. Je potřeba nastavit systém, který toto nebude umožňovat,“ uzavřela právnička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…