Politici se podívali na zoubek Chládkově nástupkyni. A toto od ní očekávají

05.06.2015 18:06

Nepříliš bohaté zkušenosti kandidátky na ministryni školství Kateřiny Valachové (nestr.) se školským terénem mohou být výhodou i nevýhodou, vyplývá z reakcí politiků a odborníků oslovených ČTK. Někteří z nich zdůraznili, že pro úspěch nástupkyně Marcela Chládka (ČSSD) bude důležitý výběr nejbližších spolupracovníků. Nominaci Valachové dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil prezidentu Miloši Zemanovi.

Politici se podívali na zoubek Chládkově nástupkyni. A toto od ní očekávají
Foto: ČT
Popisek: Kateřina Valachová

Dosavadní náměstkyně ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera s politiky, kteří se ve Sněmovně věnují oblasti školství, zatím příliš nepřišla do styku. „Paní Valachovou osobně neznám, ale má dobrou pověst z hlediska legislativní práce," řekla ČTK opoziční poslankyně Anna Putnová (TOP 09). Pro osmatřicetiletou Valachovou může podle ní mít absence napojení na školskou praxi pozitivní i negativní vliv. „Může se podívat na ty záležitosti bez emocí, z nadhledu. Ale bude hodně záležet na výběru nejbližších spolupracovníků, protože odborné znalosti jsou také nezbytné." 

S kandidátkou na ministryni školství nepřišel po odborné stránce do kontaktu ani předseda sněmovního školského výboru Jiří Zlatuška (ANO). Na některé kroky, jako je například zvýšení transparentnosti u velkých operačních programů nebo vyřešení utajování detailních výsledků maturitních testů, ale podle něj není potřeba mít podrobné odborné znalosti o školské problematice. Byl by rád, kdyby se debata od personálií vrátila k problémům českého školství. „Otázka není, kdo má být ministrem, ale co bude na ministerstvu dělat," poznamenal. 

Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin, která se vzdělávání dlouhodobě věnuje, považuje příchod nové ministryně z jiného prostředí v současné situaci spíše za nevýhodu. Kvůli tomu pro ni bude podle něj obtížné posoudit kvality konkrétních lidí při výběru svého týmu. „Poroste role náměstků, kteří mají o dané problematice přehled. Musí po nástupu udělat spoustu zásadních kroků. Myslím, že to nebude mít snadné," uvedl. 

Vzhledem k působení na ministerstvu pro lidská práva se Valachová zabývala ožehavou otázkou rovného přístupu ke vzdělávání pro všechny děti včetně Romů. „Uvidíme, jaké budou konkrétní kroky. Minimálně se v této oblasti vyzná. Ví, o čem se tam diskutuje," komentoval Feřtek její možné působení v této oblasti. 

Nadace Open Society Fund Praha, která se této problematice věnuje, vnímá její chystaný příchod pozitivně. „Doufáme ve větší otevřenost paní ministryně vůči tématu rovných příležitostí ve vzdělávání a změnu jednání směrem k Evropské komisi," uvedl ve vyjádření pro ČTK ředitel nadace Robert Basch. Ministr Marcel Chládek systémovou diskriminaci Romů v českém vzdělávacím systému odmítal, například v reakci na nedávnou zprávu organizace Amnesty International. 

Nadace ocenila, že premiér Sobotka dal příležitost ženě. "Kateřina Valachová pro nás představuje kandidátku, která není přímo zástupkyní profesní skupiny, což by mohlo být zárukou její nestrannosti a nadhledu," dodal Basch. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…