Politici si nechtějí před volbami rozházet živnostníky. Paušály prý zůstanou

27.09.2013 7:09

Ať už volby vyhraje kterýkoli politický subjekt, živnostníci se nemusí obávat, že by se jim podmínky pro podnikání výrazně zhoršily. Z předvolební debaty Hospodářských novin vyplynulo, že žádná z politických stran nehodlá omezovat jejich výdajové paušály, nehrozí prý ani povinné platby sociálního pojištění.

Politici si nechtějí před volbami rozházet živnostníky. Paušály prý zůstanou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí

"Když nemáme v programu nic o paušálech, tak se v dohledné době nebudou měnit, byť já osobně s tím mám problém," uvedl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek, proslulý svým nelichotivým výrokem o parazitech právě na adresu živnostníků. V tomto ohledu je zajedno s ekonomickým expertem komunistů, Jiřím Dolejšem.

"Výrazně redukovat paušály je nesmysl. Ale je třeba důkladně probrat jejich nastavení. Třeba šedesátiprocentní kategorie by si zasloužila větší rozlišení toho, koho se týká a koho ne," řekl Dolejš.

Téma dělilo vládu

Kabinet Petra Nečase přinesl jistá omezení a zároveň živnostníkům, kteří uplatňují paušály, sebral možnost odečítat si z daní slevu na dítě či manželku. Ačkoli tuto úpravu považuje Mládek za diskriminační pro ty, co mají děti, úřadující šéf ODS Martin Kuba si za ní stojí. "Tento koncept je pro nás v této chvíli správný. Nemáme důvod na něm pro příští čtyři roky něco zásadního měnit," řekl.

Zdanění živnostníků předchozí vládu rozdělovalo. TOP 09 jej chtěla zpřísnit kvůli tomu, že živnostníci do státní kasy přinášejí mnohem méně peněz než zaměstnanci.

"Nejlepší by bylo sblížit daňovou zátěž, a to z obou stran. My jsme o tom měli poměrně vášnivou debatu a jedna z věcí, k nimž jsme došli, je, že už se nesmí dramaticky zvyšovat zatížení zaměstnanců. Spíš by došlo k jeho snížení," řekl v diskusi HN Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …