Politici v Praze 10 našli kompromis. V nové koalici bude ČSSD, TOP 09, zelení a nezávislí

21.04.2016 15:17

V Praze 10 byl během čtvrtečního jednání zastupitelů oznámen vznik nové vládnoucí kolice TOP 09, ČSSD, Nezávislí pro Prahu 10, SZ. K samotnému personálnímu obsazení orgánů této městské části dojde až při dalším jednání zastupitelstva, které bude 1. místostarostou Vladimírem Novákem svoláno v nejbližším možném termínu.

Politici v Praze 10 našli kompromis. V nové koalici bude ČSSD, TOP 09, zelení a nezávislí
Foto: praha10.cz
Popisek: Úřad Městské části Praha 10

Dnes o programu hlasovali společně se vznikající koalicí většinou také zastupitelé ODS, komunisté a dva zastupitelé, kteří odešli z klubu ANO, společně tedy měli 23 hlasů. Jeden zastupitel TOP 09 byl omluven. 

„Rada si stanovila za úkol dovézt městskou část k tomu, aby se schválil rozpočet. Byli jsme vyzváni k tomu, abychom urychlili jednání o nové koalici, což jsme udělali. Koalice ale neměla možnost zpracovat kvalitní programové prohlášení. Žádám, abyste nám dali ještě čas," vysvětlil na úvod jednání místostarosta Novák.

„Základem je funkční Rada městské části, která bude moci efektivně pracovat pro občany. V současné době probíhají intenzivní práce na finální verzi programového prohlášení. Ještě nejsou doladěny všechny detaily," dodal v tiskovém prohlášení Vladimír Novák.

Do ledna vládla Praze 10 koalice ANO, ČSSD, zelených a hnutí nezávislých, kteří měli dohromady 19 hlasů. Smluvně přislíbeny měla také tři hlasy ODS, které jim zaručovaly většinu. Jedna zastupitelka zelených ale z koalice odešla. Podle dřívějšího vyjádření bývalé starostky Radmily Kleslové (ANO) to byl důvod konce původní koalice.

Po odchodu ANO zůstala rada pětičlenná, což je nejnižší zákonem stanovený počet. „Já to vnímám tak, že jsme jakýsi krizový management. Dovedeme městskou část k volbě nové rady," řekl při lednovém jednání zastupitelstva místostarosta Vladimír Novák (ČSSD), na kterého přešly kompetence starosty a odstoupivších radních. ČSSD má v dosavadní radě kromě Nováka ještě Jiřinu Vondrákovou, zelení Ivanu Cabrnochovou a nezávislí Bohumila Zoufalíka. Zůstala v ní také Dagmar Lešenarová zvolená původně za ANO, tu ale klub i hnutí ze svých řad vyloučilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…