Politici vzpomínají na zesnulého Formana. Miroslava Němcová přidala osobní vzpomínku

14.04.2018 12:51

Režisér Miloš Forman byl člověk s osobitým a originálním pohledem na lidské žití, jehož peripetie, absurditu, barevnost i krásu uměl mistrně zachytit, řekl dnes ČTK k režisérovu pátečnímu úmrtí ministr kultury v demisi Ilja Šmíd. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na twitteru napsal, že ho Formanovo úmrtí zasáhlo, byla to podle něj nejvýraznější a nejúspěšnější postava českého filmu.

Politici vzpomínají na zesnulého Formana. Miroslava Němcová přidala osobní vzpomínku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd

Šestaosmdesátiletý Forman zemřel v USA po krátké nemoci. „Je mi úmrtí Miloše Formana nesmírně líto. Mám jeho tvorbu opravdu rád, imponoval mi jako člověk, obdivoval jsem jeho humor, moudrost a invenci. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým,“ uvedl Šmíd.

Babiš napsal, že ho Formanova smrt zasáhla. „Byl to chlap, kterého jsem si vážil. Měl jsem rád jeho filmy z šedesátých let, samozřejmě Hoří, má panenko, a taky pozdější, Amadea, Valmonta. Však asi jako každý,“ napsal na twitteru.

„K osmdesátým narozeninám Miloše Formana jsem mu s gratulací poslala svou vzpomínku na uvedení jeho oscarového filmu Amadeus v kině ve Žďáře nad Sázavou. Po různých tanečcích komunisté nakonec promítání filmu v tehdejší Československé socialistické republice umožnili. Kino bylo na všechny termíny beznadějně vyprodané. Na závěr vypukl obrovský aplaus, určený dílu i autorovi. Byl to úžasný projev sympatií k muži, který od komunistů utekl a v jimi nenáviděných USA dosáhl obrovského uměleckého úspěchu. V té chvíli jsem najisto cítila, že se smrtící komunistické sevření uvolňuje a že se časem zbortí zcela. Uvěřila jsem tomu právě u filmu Miloše Formana a to jsem mu potřebovala říci. Jak zázračná a opojná to byla chvíle. Moc hezky mi odpověděl. Dnes vzpomínám a děkuji znovu. Šťastnou cestu, pane Formane,“ poznamenala k úmrtí Miloše Formana poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Své řekl i předseda ODS Petr Fiala. „Miloš Forman se dokázal výrazně prosadit v zahraničí jako málokterý český umělec. Jeho filmy jsou nejen oslavou svobody, ale také uměleckým hledáním jejich hranic a podmínek. Česká kultura v něm ztrácí jednu z nejvýraznějších osobností skutečně světového jména,“ uvedl.

„Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Hoří, má panenko... to jsou jen některé filmy Miloše Formana, které jsem si vždycky rád znovu pustil. Proto mě zasáhla zpráva o úmrtí jednoho z největších českých režisérů. Upřímnou soustrast rodině,“ poznamenal pak předseda ČSSD Jan Hamáček.

A na slavného režiséra vzpomněl i europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. „Miloš Forman byl neskutečně inspirující osobnost. Viděl jsem jako student žurnalistiky veškeré jeho filmy a Přelet nad kukaččím hnízdem je pro mě dodnes nepřekonatelným a nejmrazivějším filmem světové kinematografie. Vzpomínám v modlitbě, pane Režisére,“ uvedl na twitteru. 

Forman, nejúspěšnější český filmař, získal za své snímky dva Oscary, na kontě má i tři Zlaté glóby či francouzského Césara. Svá nejúspěšnější díla vytvořil po odchodu do Ameriky na konci 60. let. Patří mezi ně oscarový Přelet nad kukaččím hnízdem (1975), Amadeus (1984), který získal osm zlatých sošek, a Lid versus Larry Flynt (1996). Jeho posledním filmem byly Goyovy přízraky (2006).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…