Paní Merkelová, je to zlé. Toto Vás nepotěší

18.11.2015 8:31

Komentátor z internetového serveru Bloomberg Aaron Eglitis si všímá jednotného postupu politických vůdců východoevropských států, kteří po teroristických útocích v Paříži shodně odmítají plán německé kancléřky Angely Merkelové na přerozdělování uprchlíků.

Paní Merkelová, je to zlé. Toto Vás nepotěší
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Bulharský ministr zahraničí Daniel Mitov v úterý prohlásil, že jakékoli další diskuse o kvótách považuje ve světle masakru v Paříži za absurdní. Polská premiérka Beata Szydlová ještě o den dříve poznamenala, že by měla Evropská unie svůj postoj k imigraci přehodnotit. Přislíbila, že Polsko přijme uprchlíky jedině tehdy, pokud nebudou představovat ohrožení bezpečnosti země. „Východoevropští politici tak reagují na informaci, podle které minimálně jeden z teroristů přišel do Evropy v rámci současné uprchlické vlny,“ glosuje Eglitis a připomíná, že podle odhadu Evropské komise by na kontinent v příštích dvou letech mohlo dorazit celkem tři miliony uprchlíků z Blízkého východu a Afriky.

Bývalé země komunistického bloku v čele s Maďarskem dlouhodobě kvóty kritizují. Eglitis v této souvislosti zmiňuje, že západní politici v reakci na to připomínají těmto zemím, že dlouhodobě pobírají miliardy eur z Bruselu, a přesto nyní nejsou ochotny EU pomoci. „Nechuť přijmout uprchlické kvóty byla jasně viditelná i před pátečními událostmi v Paříži, což je nyní používáno zmíněnými politiky jako další argument,“ cituje Eglitis vyjádření analytičky Otilie Dhandové z poradenské společnosti se sídlem v Bruselu Teneo Intelligence. „Merkelová umožnila doposud přijetí asi jednoho milionu uprchlíků samotným Německem. Její plán na další přerozdělování uprchlíků však značně zatěžuje vztahy mezi jednotlivými členskými státy Evropské unie.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Na otázku, zda se syrští občané skutečně mohou úspěšně integrovat do německé společnosti, Merkelová na úterní tiskové konferenci odpověděla jasným ano. Zmínila, že integrace obnáší dodržování pravidel hostitelské země a na druhé straně také poskytnutí šance na zapojení se do společnosti, jež musí být tolerantní a více multietnická,“ uvádí Eglitis a poukazuje na nechuť východoevropských politiků otevírat své společnosti zejména muslimským uprchlíkům. „Toto není způsob, jak vyřešit problémy či se k jejich řešení aspoň přiblížit,“ prohlásil v úterý ministr spravedlnosti László Tróscsányi Maďarska, které avizovalo napadnutí plánu EU na přerozdělování uprchlíků u soudu.

Příliš velké pochopení pro kvóty navrhované Merkelovou a Evropskou komisí neprojevovala ani česká vláda v čele s premiérem Sobotkou. On a zejména ministr vnitra Milan Chovanec o nich v podstatě hovořili jako o nutném zlu. Ovšem postavit se tomuto plánu jako slovenský premiér Robert Fico či maďarský premiér Viktor Orbán odmítli. Vzhledem k teroristickým útokům v Paříži by však mohla vláda přece jenom přitvrdit. Signalizuje to alespoň tento týden publikované video, na kterém ministr financí a šéf vládní ANO Andrej Babiš v reakci na masakr v Paříži navrhované přerozdělování uprchlíků podle kvót odmítá. Zároveň také Babiš poměrně otevřeně kritizoval přístup Evropské unie k řešení migrační krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…