Politická korektnost brání vypuknutí přímého násilí. Její vymýcení by pro Evropu znamenalo velkou hrozbu, varuje publicista

27.04.2016 17:27

Podle novináře Ondřeje Slačálka, který vystoupil v DVTV s Martinem Veselovským, politická korektnost není žádnou zhoubou Evropy. Naopak spíše neustálé pokusy o její vymýcení jsou to, co představuje velkou hrozbu. Dnes ji navíc mnozí vnímají jako nadávku, nikoli jako správnou věc.

Politická korektnost brání vypuknutí přímého násilí. Její vymýcení by pro Evropu znamenalo velkou hrozbu, varuje publicista
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

„Zkuste najít nějakého zastánce politické korektnosti,“ pobídl Slačálek Veselovského. Většina těch, kteří o ní mluví, se proti ní totiž velmi ostře vymezuje a mnohdy ji prezentuje jako hlavní problém. A v České republice o to víc.

„Žijeme ve společnosti, kde skutečně platí některá pravidla, jež se snaží neurážet lidi na základě jejich skupinové příslušnosti,“ poznamenal Slačálek s tím, že právě perzekuci menšin brání politická korektnost.

„Já si myslím, že ten boj proti politické korektnosti je založen na nereálné představě, že může existovat komunikace bez pravidel,“ podotkl politolog s tím, že je mylná představa, že by nám politická korektnost bránila v tom, abychom nazývali věci pravými jmény. Normy v komunikaci jsou podle něj pro mezilidskou komunikaci velmi důležité a politická korektnost pomáhá tyto mantinely, které brání vypuknutí přímého násilí, umně bránit.

Odmítání politické korektnosti Slačálek vnímá i jako revoltu vůči Západu a také ten termín s sebou nese nostalgii po dobách, kdy byly normy v komunikaci mnohem volnější a v České televizi běžela Česká soda.

Slačálek však vidí problém v tom, že významy slov se mění v průběhu času. Mnohá slova tak získávají na vulgaritě na základě dobového společenského kontextu. Současné „tažení proti politické korektnosti“ se však snaží zbavit se veškeré zodpovědnosti za to, co lidé vypouštějí z úst.

„Stalo se z toho takové nadtéma, už rok je na titulních stranách,“ prohlásil o uprchlické krizi a dodal, že „politici ze všech politických stran jako by stáli frontu na to, kopnout si do někoho jiného“. Veřejná debata se však už dávno vymkla z okovů reality a vůbec neřeší to, co se ve skutečnosti děje.

„Všechny parlamentní strany v reakci na uprchlickou krizi selhaly,“ poznamenal Slačálek a dodal, že naopak velmi příjemně překvapily odbory, které daly najevo, že nelze uprchlíkům nepomoci.  

reklama

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…