Politická korektnost je velmi dobrá věc, napsal aktivista Peszynski. A vysvětlil, proč

27.11.2016 20:40

Aktivista Tomasz Peszynski sepsal text, v němž se jal lidem vysvětlovat, k čemu je dobrá politická korektnost a proč se bez ní v demokracii vlastně neobejdeme.

Politická korektnost je velmi dobrá věc, napsal aktivista Peszynski. A vysvětlil, proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Tomasz Peszynski, odpůrce demonstrace 3. tábor lidu

„Armáda politiků, publicistů, komentátorů, blogerů a přispěvatelů na sociálních sítích po létech tvrdé práce udělala ze sousloví ‚politická korektnost‘ hanlivý výraz. Jistě, jejich kritika má racionální jádro. Nic se totiž nemá přehánět a v posledních letech jsme jistě byli svědky různých politicky korektních excesů. To je proto, že je to jen lidský výmysl a lidská praxe a jako vše lidské to není bez chyby. Pokud se někomu zdá politická korektnost přehnaná, je třeba kritizovat a bojovat s korektními excesy, které například brání v pojmenování podstaty různých problémů. Ale rozhodně není možné popřít politickou korektnost jako takovou,“ zdůrazňuje hned na úvod občanský aktivista známý např. z tzv. Pražského Majdanu na blogu serveru iDnes.cz.

Celý komentář naleznete zde.

Politickou korektnost je podle Peszynského třeba prosazovat a trvat na ní. Držet by se jí měli i politici, pakliže u nás chtějí udržet demokracii. Autor je totiž toho názoru, že zachování demokracie je bez politické korektnosti takřka nemožné. Ten, kdo na jedné straně prosazuje demokracii, ale na druhé straně brojí proti politické korektnosti, podle autora možná tomuto sousloví vůbec nerozumí, anebo, což by bylo ještě horší, není přesvědčeným demokratem.

„Politická korektnost je totiž v jádru velmi dobrá věc a ukazuje naši vyspělost a toleranci. Politická korektnost je totiž poněkud krkolomný a z angličtiny přebraný výraz, který neznamená nic jiného než veřejnou slušnost. Slušnost, kterou potřebujeme k tomu, abychom se mohli mezi sebou domluvit, a k tomu, abychom si mezi sebou prokázali úctu. Slušnosti a úcty je třeba k demokratické diskusi. To, že někomu prokazujete úctu a chováte se k němu slušně, znamená, že ukazujete, že si vážíte jiných lidí, což je předpokladem vaší lidskosti. To úzce souvisí s demokracií,“ zdůrazňuje Peszynski.

Tato slova by podle autorova názoru měli mít na mysli politici, kteří se povyšují nad své spoluobčany. Politická moc jim totiž k povyšování se nad ostatní nedává právo. Aktivistovi je proto smutno z toho, že nemalá část české veřejnosti ještě tleská politikům, kteří se nad své spoluobčany povyšují ve jménu boje proti politické korektnosti. Tito politici si podle Peszynského nezaslouží potlesk, ale potrestání v příštích volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …