Politička s tykadly: Kreslení po plakátech není správné, k volbám ale patří

11.08.2012 9:18

Podzimní krajské volby jsou za dveřmi, a tak se na předvolebních billboardech a plakátech v Olomouci znovu objevují tykadla přikreslená k hlavám politiků. Nejčastěji je zde takto zatím „zkrášlována“ kandidátka na hejtmanku za ODS Markéta Záleská. I když kreslení po plakátech podle ní není správné, k volbám tento způsob protestu patří. Roman Smetana tvrdí, že to není jeho práce. Připouští však, že političce tykadla sluší.

Politička s tykadly: Kreslení po plakátech není správné, k volbám ale patří
Foto: Petr Kupka
Popisek: Markéta Záleská na plakátu s přikreslenými tykadly propaguje zajímavosti Olomouckého kraje

Tykadla přikreslovaná politikům na plakátech se stala jakýmsi olomouckým folklórem v předvolebním boji. Lidé tak vyjadřují svoji nespokojenost s politickým děním. Inspirovali se u bývalého řidiče Romana Smetany, který s přikreslováním tykadel začal, a dokonce kvůli tomu skončil na měsíc ve vězení. Jeho kauza rozdělila společnost na ty, kteří s jeho akcí souhlasili a na ty, kteří pokreslené plakáty na autobusech vnímali jako poškozování soukromého majetku.

Smetana: Politici by měli jít do sebe

Mezi těmi, kteří se za něj postavili, byl i tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), na jehož popud se Smetana dostal na svobodu do doby, než v jeho případu rozhodne Nejvyšší soud. Ten zatím v této věci nerozhodl. Nicméně Smetanovi hrozí až tři roky za to, že se vězení vyhýbal. Nakonec se policii sám téměř po měsíci vydal na dubnové protivládní demonstraci odborů v Praze. Exřidič si měl odsedět původně sto dní vězení, jelikož odmítl vykonat veřejně prospěšné práce. Náhradu škody ve výši 15 500 korun, o níž se přihlásila pouze ODS, ačkoliv plakáty pokreslil i jiným stranám, však uhradil. Pikantní na celém případu bylo, že Smetanu soudila Markéta Langerová, manželka exministra vnitra Ivana Langera (ODS).

Právě plakáty občanských demokratů, na nichž je Markéta Záleská, kandidátka na hejtmanku a bývalá Langerova asistentka, jsou v těchto dnech dále pokreslovány. Na mnoha billboardech ve městě i menších plakátech u některých tramvajových zastávek má Záleská přikreslena tykadla. Roman Smetana však redakci sdělil, že žádný z těchto propagačních materiálů nepokreslil.

„Inspirace je to myslím milá a zrovna paní Záleské tykadla moc sluší, osobně jsem ale žádný billboard nepomaloval. Rád bych věřil, že politici "půjdou do sebe" a pomalovanými billboardy to i skončí. Stejně tak by bylo fajn, kdyby množství pomalovaných reklam odradilo politické strany od tohoto druhu komunikace s voličem - náš životní prostor by pak byl, myslím, hezčí, čistší,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Smetana.

Záleská: Není to správné, ale k volbám to patří

Markéta Záleská si o kreslení po plakátech myslí svoje. „Pokud bych měla kreslení po plakátech posuzovat jako běžný občan, považuji jej za poškozování cizí věci. Existuje spousta jiných a přijatelnějších forem nesouhlasu. Ze svého současného pohledu politika a kandidáta si však myslím, že jako veřejná osoba musím s takovou formou protestu počítat. Patří to k politickému koloritu, který je běžnou součástí kampaní před každými volbami. Navíc mám spoustu reakcí, že mi to s tykadly na billboardu sluší,“ řekla redakci Záleská.

Kučera: Protestovat lze i jinak

Na tom, že  existují i jiné způsoby, jak vyjádřit nesouhlas s politikou, se se Záleskou shoduje i redakcí oslovený politolog. O ničení soukromého vlastnictví však podle něj nejde. „Upřímně řečeno se mi to moc nelíbí. Je to takové primitivní a nevím ani přesně, čeho tím chtějí dosáhnout, jestli chtějí politiky takto zesměšňovat, provokovat, nebo jim jde o něco jiného. Nikdo neví, proč to dělají,“ uvedl politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Rudolf Kučera.

Podle něj existují i jiné způsoby, jak dotyčné politiky dehostenovat. „Například udělat plakáty, letáky nebo napsat do místních novin a snažit se dostat i třeba do rozhlasového vysílání,“ doplnil Kučera s tím, že o ničení soukromého majetku prý nejde, protože je financován z kapes daňových poplatníků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…