Politické jelítko. Zdechovský se veřejně pustil do Staňka a strhla se hádka

28.12.2018 12:51

Do ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) se po expremiérovi Mirku Topolánkovi zostra pustil europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. A to za jeho čtvrteční odmítnutí tvrzení, že křtil knihu poslance Miroslava Grebeníčka (KSČM), ve které někdejší předseda komunistů kriticky popisuje církevní restituce a vývoj katolictví v Česku. Jeho kritika se však v následné diskusi vrátila lidovcům jako bumerang. Zástupce biskupů vydání knihy označil za nehoráznost.

Politické jelítko. Zdechovský se veřejně pustil do Staňka a strhla se hádka
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Knihu jsem nekřtil, pouze jsem směrem k autorovi a zúčastněným pronesl pár vět s obecným konstatováním, že žijeme v demokratické společnosti, v níž můžeme vyjadřovat různé názory. Knihu, její obsah či úhel pohledu jsem nehodnotil,“ hájil se ve čtvrtek na svém Twitteru Staněk, po vlně kritiky, která se na něj okamžitě snesla.

Jeho slova však pořádně hnula žlučí europoslanci Zdechovskému, který mu v návaznosti na jeho vyjádření formou tweetu vzkázal, že je takové politické jelítko. Vzhledem k jeho odmítnutí, že knihu křtil, Zdechovský odhaduje, že příště, až Staněk půjde pronést pár hřejivých slov například na sjezd nacistů, tak se bude hájit zase tím, že žijeme v demokratické společnosti, v níž můžeme vyjadřovat různé názory.

Závěrem mu pak dal podle svých slov dobrou radu, aby se raději zašel podívat do komunistického koncentráku. Pak teprve prý vše pochopí.

V diskusi pod Zdechovským příspěvkem se rozjela zajímavá debata. Spustil ji uživatel vystupující pod jménem Péťa Otrava, když si neodpustil poznámku, že u nacistů už ale dva lidovci byli.

Poté, co se Zdechovský podivil, u jakých nacistů to myslí, přiblížil, že na mysli má Sudeťáky a popíchl europoslance, že přece zcela jistě ví, co tím myslí.

Narážel tak na české politické představitele, kteří se účastnili sudetského sjezdu s cílem prohloubení vztahů sudetských Němců a Čechů. Jedná se o šéfa lidovců Pavla Bělobrádka i exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSŮ), který se již také na svém twitterovém účtu ke Staňkově účasti na křtu vyjádřil tak, že se za něj stydí.

Slova o lidovcích u Sudeťáku Zdechovský popudlivě okomentoval, že Sudeťáci opravuji v pohraničí zničené kostely, které Grebeníček a spol. zničili. Nad takovým srovnáním kroutil nevěřícně hlavou.

Podle uživatele však zničené kostely Sudeťáci neopravují nezištně a chtějí majetek a území zpátky.

Tady už mu europoslanec oponoval, že tak to zcela jistě není, jelikož většina z nich je starších devadesáti let a majetky už jim nejspíše k ničemu nebudou. „Zkuste o tom Petře přemýšlet. Jste chytrý člověk,“ poznamenal na závěr.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Nelibost nad tím, že Grebeníčkovo dílo týkající se církevních restitucí pokřtil šéf resortu kultury Antonín Staněk (ČSSD), vyjádřil také bývalý premiér Mirek Topolánek. Na sociální síti napsal, že o Staňkovi dosud věděl jen to, že jeho náměstek produkuje záchodovou poezii, tímto se ale prý dozvěděl mnohem víc. „Staněk je nebezpečný hajzl,“ napsal jasně Topolánek.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Za nehoráznost označil vydání knihy Miroslava Grebeníčka o církevních restitucích a údajné škodlivosti církve generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Velmi kritizuje, že se představení knihy zúčastnil i ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk.

„Komunisté, kteří čtyřicet let pronásledovali církev, mučili, věznili a internovali její představitele, ukradli všechen církevní majetek, kostely a další církevní objekty, ze kterých se pod jejich správou staly ruiny, si dovolí vydat knihu o církevních restitucích a škodlivosti církve, jejímž autorem je zrovna Miroslav Grebeníček,“ uvedl Přibyl. „Respektuji svobodu projevu, ale tady se jedná o skutečnou nehoráznost. Z úcty ke všem pronásledovaným se musím ozvat!“ dodal Přibyl.

Kniha bývalého předsedy KSČM a syna vyšetřovatele komunistické Státní bezpečnosti Aloise Grebeníčka se jmenuje Ve znamení kříže a má podtitul Podvody nelze halit svatou rouškou. Hned v úvodním slově nákladně vypravené knihy na křídovém papíře a s barevnými fotografiemi Grebeníček píše o tom, že církev podle něj usiluje především o majetek.

Sněmovna v polovině prosince posunula do závěrečného schvalování předlohu poslanců KSČM o zdanění peněžitých náhrad, které dostávají církve od státu za majetek nevydaný v restitucích. Hlasování by se mohlo uskutečnit na schůzi, která začne ve druhé polovině ledna. Zdanění náhrad patří k podmínkám komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…