Politický vězeň a rebel z ODS: Lustrace slouží jen zmrdům. Co Čalfa, který radil Havlovi? Je to šaškárna

12.02.2014 12:21

Co člověk, to vlastní názor. Znovu oživené lustrace, na které se ještě před několika lety jakoby pozapomnělo, znovu ožívají a rozdělují společnost. Pomyslná silná čára, ať již červená nebo modrá, rozdělovala čím dál tím hlouběji tuto republiku. Jak říkají mnozí pamětníci, Češi se nikdy pořádně nedokázali vypořádat a srovnat se svými velkými bolestmi – už od Bílé hory.

Politický vězeň a rebel z ODS: Lustrace slouží jen zmrdům. Co Čalfa, který radil Havlovi? Je to šaškárna
Foto: Archiv MD
Popisek: Michal Drabík (vlevo) s Jiřím Suchánkem v New Yorku při předávání ocenění za podporu v boji za lidská práva v ČR

Anketa

Potřebujeme lustrační zákon?

16%
84%
hlasovalo: 10630 lidí

Návrh komunistů na zrušení lustračního zákona v Poslanecké sněmovně neprošel. Proti bylo 121 ze 167 poslanců. Než došlo na hlasování, v rozpravě se do zákona opřeli dva komunističtí poslanci – Miroslav Grebeníček a Marta Semelová.

Semelová: Panuje diktát lží a peněz

„Při projednávání našeho návrhu na zrušení tohoto zákona slyšíme demagogická srovnávání údajné komunistické diktatury se současnou úžasnou demokracií a falešná tvrzení o nezbytnosti chránit tuto demokracii a získaná lidská práva. Jenže ta demokracie, svoboda a lidská práva jsou tady pouze pro někoho," prohlásila Semelová. Jak dále uvedla, panuje tu diktát lží a peněz.

Svoboda: Sebrali nám dům a vystěhovali nás

Na její slova reagoval například Bohuslav Svoboda z ODS. „Můj dědeček, když ho předčasně komunisté penzionovali, z této Poslanecké sněmovny dostal 380 korun důchodu. Za to se nedalo vůbec nic. Nám sebrali dům, ve kterém jsme bydleli, kde jsme měli ordinaci a byli jsme vystěhováni. Všechny věty, proklamace o tom, jaká jsou lidská práva, jak může říkat někdo, kdo je ve všech složkách absolutně porušoval?" oponoval Semelové Svoboda.

Valenta: Ano, docházelo k excesům, ale...

Miroslav Grebeníček hovořil v souvislosti s lustracemi o honu na čarodějnice. Jeho stranický kolega a poslanec Jiří Valenta k tomu pro ParlamentníListy.cz doplnil: „Nejen jako člen klubu, i jako člověk a sám za sebe musím podpořit slova svých kolegů – Grebeníčka i Semelové,“ říká poslanec Jiří Valenta. „Nelze všechno přece paušalizovat. Ano, docházelo k jednotlivým excesům, ale ty ať jsou tedy posouzeni patřičnými orgány a je vyvozena trestní odpovědnost. Nemůžeme ale všechny házet na jednu hromadu a uplatňovat kolektivní vinu.“ Valenta odkazuje na stanovisko jak Mezinárodní organizace práce, tak Rady Evropy, které měly a mají své výhrady k lustračnímu zákonu.

„Je to politický revanš takzvaným vítězům revolučních sil v sametové revoluci. Co všechno bylo a nebylo spácháno, je třeba posuzovat případ od případu, ale obávám se, že z řady lidí mluvila a mluví pomsta, že je to stálé jiskření a nikoliv uklidňování situace. Ostatně, víme, že ze spisů vypadla složka, týkající se vysokých politiků, kteří dostali posty v pravici, ale měli být jednoznačně souzeni!“

Komunistický poslanec tak naráží na urychleně skartované a pálené složky bezprostředně po revoluci, které se likvidovaly třeba právě ve vojenském újezdu Brdy. Tyto dokumenty měly patřit právě těm nejvýše postaveným, kteří budou dál řídit tuto společnost.

Princip kolektivní viny?

„Nemůže existovat norma, která postihuje skupiny lidí, která uplatňuje kolektivní vinu! To se dostáváme úplně zpět a pro současnou společnost to není dobré znamení. Je to přece v rozporu s našimi zákony a konec konců i ústavou!“ Valenta pak v rozhovoru pro ParlamentníListy. cz upozorňuje na fakt, že řada nešťastníků, kteří neprošli lustracemi, respektive byli pozitivně lustrováni, nejsou žádní „těžcí estébáci“, řada z nich byla k popisu donucena ať již fyzicky nebo spíše tlakem na jejich okolí, rodinu a zvláště děti.

Zákon jenom pro někoho?

To samé potvrzuje politický vězeň, rebel ODS, Plzeňák Michal Drabík. „Už je to tu zase! Opět se vytahují kostlivci, opět začíná honba na čarodějnice! Zase budeme mávat osvědčeními, soudit se, kdo je ten zlý a kdo je ten dobrý. Jak se do spisů Státní bezpečnost dostala a tak dále. Já říkám, k čemu ten lustrační zákon slouží, když celá léta se nedodržoval? Velcí komunisti, ty opravdoví bezpáteřní, ti položili stranický průkazy a nalezli do Občanského fóra a pak odéesky a nyní jsou nalezlí ve všech možných pravicových stranách, topky nevyjímaje. Pravici to bylo tak nějak jedno, nevadilo jim se obklopovat se estébáky, naopak hojně využívali jejich znalostí. Normální smrtelník se k tomu nedostal, ale tihle zavětřili další šanci a pokračovali dál. Kdo je tedy horší?“ ptá se rozezleně Drabík.

„A kdo skutečně potrestal ty estábáky, kteří mlátili lidi, špiclovali, vyhrožovali? Tak hezky se vmísili do justiční a policejní mafie, do státní správy a nyní nově i k exekutorům, což jsou novodobí esesáci. To nemůže dělat člověk s normálním žaludkem. A kmotrům, těm nějaké lustrační osvědčení nevadí a pro své nohsledy mají jen slova pochvaly.“

Podle Drabíka „pravdoláskaři“ vlastně zničili původní úmysl lustrací. „Vzpomínáte si na ty první seznamy, zveřejněné v novinách Rudá krávo? Tam už dávno nebyli ti nejvyšší… Byl někde zanesen třeba poslední premiér Čalfa, který pak radil Havlovi? Takže je to všechno jen velká šaškárna a možná také zástupný problém. Když se důrazně lustrační osvědčení nevyžaduje a lustrace nejsou stoprocentní, tak co z toho. Zas to slouží jen zmrdům, kteří se chtějí nějak obohatit."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…