Politik od Svobodných zakládá nový stát na Balkáně. A promluvil k českému národu

16.04.2015 16:32

Založení fiktivního státu Liberland, který se nachází v „zemi nikoho“ mezi Srbskem a Chorvatskem, má za cíl donutit českou vládu snížit daně. Vyplývá to z rozhovoru, který Českému rozhlasu Plus poskytl zakladatel Svobodné republiky Liberland Vít Jedlička, který je také členem Strany svobodného občana.

Politik od Svobodných zakládá nový stát na Balkáně. A promluvil k českému národu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka nového státu Liberland, který založila skupina Čechů

Jedlička založil Liberland v pondělí 13. dubna, rozkládá se přibližně na sedmi čtverečních kilometrech v prostoru, kde se vlivem pohybu říčního koryta proměnila faktická hranice mezi chorvatským a srbským břehem Dunaje.

Zatímco Srbsko považuje za mezinárodní hranici současné koryto Dunaje, Chorvatsko trvá na vymezení podle historických hranic katastrů zdejších obcí, přičemž tyto hranice fixují původní trasu toku Dunaje. Tato oblast tak podle chorvatského výkladu náleží Srbsku, zatímco podle srbského Chorvatsku. Jde tedy o území, které žádný z obou států nechce.

Snažíme se dělat vše podle mezinárodního práva

Jedlička v rozhovoru pro Čro Plus uvedl, že založení státu myslí vážně. „Snažíme se vše dělat podle not mezinárodního práva. A zatím jsme tak vše učinili,“ řekl s tím, že už má dvanáct tisíc žádostí od těch, kteří se chtějí stát občany Liberlandu.

Na otázku, co jej přimělo k této neobvyklé aktivitě, prohlásil, že se snažil několik let zlepšit klima v ČR. „Neustále se zvyšují daně, zvyšuje se množství regulací. Neustále mají větší vliv oligarchové a zájmové skupiny a dospělo to do situace, kdy jeden z oligarchů, který tahá za drátky, se sám stal ministrem financí. A tak jsme se tuto vážnou situaci rozhodli řešit založením vlastního státu,“ řekl.

Demokracie v ČR je hodně poškozena

Na vysvětlenou pak dodal, že to v ČR ještě nevzdává. „Ale demokracie v ČR v situaci, kdy většina médií je pod kontrolou jednoho člověka, je hodně poškozena. A prostě musíme to zkusit z druhé strany,“ konstatoval.

Poukázal na to, že český stát v současnosti bere lidem více než 50 % toho, co vydělají, a „financuje tím zcela nesmyslné projekty“. Jako příklad uvedl biopaliva nebo dotace na solární energii. Upozornil na to, že stát zaměstnává osm tisíc lidí „zcela zbytečně na úřadech práce. Server Job.cz zprostředkovává desetkrát více práce s několika zaměstnanci,“ tvrdil.

Do Liberlandu se přestěhuji

Potvrdil, že se plánuje do území mezi Chorvatskem a Srbskem odstěhovat. „Tak, abych tam žil více než půl roku. Abych se zbavil povinnosti platit daně v ČR. To je můj plán,“ prohlásil s tím, že si ale chce ponechat české občanství a být v naší zemi i nadále aktivní.

Řeč přišla i na to, jak by Liberland měl fungovat. „Plánujeme pouze dobrovolné daně. To znamená, že napíšeme, jaký projekt chceme realizovat, a budeme shánět dobrovolnou podporu od svých občanů,“ uvedl.

Odmítl, že by chtěl zrušit policii nebo školství, které se z daní také financují. „Ne, jen je třeba vlády donutit, aby zredukovaly svoji velikost, budou zde mít reálnou konkurenci,“ podotkl s tím, že daňová konkurence je důležitá. „Když se podíváte, jakým způsobem fungovalo Monako vůči Francii nebo jakým způsobem funguje Švýcarsko vůči Německu či jaký zázrak se stal v Hongkongu, když se podíváte do těch malých zemí, které dovolily lidem dýchat,“ vysvětlil, kde bere inspiraci pro své politické aktivity.

Se vznikem státu Liberland ale možná jeho tvůrce narazí. Podle české Wikipedie si stejné území nárokuje už od letošního března další fiktivní stát, Pannonia.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…