Politika je svinské řemeslo. Člověk se nedočká vděku, naříká stíhaný exprimátor Svoboda z ODS

07.02.2014 11:02

Bývalý pražský primátor a nyní poslanec za ODS Bohuslav Svoboda říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že politika je „svinské řemeslo“. Podle něj se v něm nedá očekávat žádný vděk. Kritizuje také nový zákon o veřejných zakázkách, kvůli němu se tu prý pořádají hony na čarodějnice.

Politika je svinské řemeslo. Člověk se nedočká vděku, naříká stíhaný exprimátor Svoboda z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Bohuslav Svoboda předal hasičské dodávkové automobily starostům sedmi městských částí pro jejich sbory dobrovolných hasičů

V rozhovoru se HN vracejí ke kauze Opencard, právě v této kauze Bohuslav Svoboda čelí trestnímu stíhání. Někteří právníci tvrdí, že prý Svoboda v této kauze sice nic neukradl, ale jeho postup nebyl v pořádku. „To je velmi složitá otázka. My jsme jednali a rozhodovali na základě znaleckých posudků, vyjádření právníků, odboru, který se tím zabýval, a materiálem od gesčního radního...“ říká Svoboda s tím, že vše je nahráno a zdokumentováno.

„Tady jde o princip: Volený orgán nerozhoduje jen o tom, co zná. Pracuje s tím, že si nechá udělat odborné posudky, zeptá se právníků, má zodpovědného radního a na konci jsou závěry,“ vysvětluje Svoboda a dodává, že na základě těchto doporučení se pak jedná.

„Tak se nedá rozhodovat. Je to hon na čarodějnice. Když starosta malé obce za korunu pronajme dětské hřiště Klokánku, vystavuje se obvinění, že ho mohl pronajmout mnohem výhodněji. To je stejný princip,“ míní Svoboda. „Rozhodnutí o tom, jestli půjčím hřiště dětem, je politické, jde o službu občanům,“ zdůrazňuje.

Hon na čarodějnice tady podle bývalého pražského primátora probíhá od okamžiku, kdy se změnil zákon o veřejných zakázkách a jediným kritériem se stala cena. „Všichni se tak dostáváme do péče Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.“ Svoboda v rozhovoru pro HN tvrdí, že při každém rozhodnutí radnice stačí, aby se kdokoli z těch, kdo soutěžil, obrátil na ÚOHS, a všechno stojí. „Nikdo už nechce ani hlasovat,“ povzdechl si Svoboda.

Vděku se nikdy nedočkáte

Původním povoláním lékař Bohuslav Svoboda vstoupil do politiky a v roce 2010 se stal pražským primátorem. Vše vypadalo perspektivně a plánoval i kandidaturu na pst místopředsedy ODS. Jenže vše se změnilo. Nyní je sněmovnou vydán k trestnímu stíhání v kauze Opencard a v ODS na zvolení do vedení rovněž neměl šance. HN zajímalo, zda si neříká, že by bylo bývalo lepší zůstat váženým lékařem a do politiky nechodit.

„Ještě pořád si to neříkám. Už jsem dospělý. Když jsem se rozhodoval, věděl jsem, že to bude složité. Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem věděl, jak moc,“ přiznává Svoboda. „Pořád chci v politice něco udělat, jen už vím, jak je to těžké a že budu jen jedno z koleček, které s věcmi pohne. Politika je svinské řemeslo. Vděku se nikdy nedočkáte. Také bych mohl říkat, že jsem měl přes deset tisíc preferenčních hlasů, že mám podporu v průzkumech, že se jednapadesát procent Pražanů domnívá, že primátorem je Svoboda. Ale tak to je. Hlasy od členů strany prostě nemusíte dostat,“ říká Svoboda ještě ke kongresu ODS, kde se volilo nové vedení. V tom, aby zaujal místo místopředsedy, mu prý především brání to, že je stíhán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…