Politika v mém jmenování nehrála roli, říká nový ředitel Národní galerie

04.07.2013 20:16

Nový ředitel Národní galerie (NG) Jiří Fajt vnímá své dnešní jmenování od ministryně kultury v demisi Aleny Hanákové (STAN) jako rozhodnutí, které je podloženo odbornými argumenty a je nepolitické. Je připraven se funkce od 1. září ujmout, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK. Při jmenování byly podle něj zváženy jeho odborné kvality a kompetence. Fajt nyní působí na univerzitách v Lipsku a v Berlíně, kde zřejmě své závazky ukončí.

Politika v mém jmenování nehrála roli, říká nový ředitel Národní galerie
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

S budoucím ministrem kultury Jiřím Balvínem, který označil rozhodnutí ministryně těsně před koncem její vlády za nevhodné, se chce Fajt sejít. Balvín hodlá situaci po svém nástupu prověřit, toho se však Fajt neobává. Je připraven přesvědčit budoucího ministra o své koncepci. Také oslovení odborníci s ohledem na politickou situaci rozhodnutí kritizují, nezpochybňují však Fajtovy kvality.

"Myslím, že je záležitost dlouhodobější, že se minimálně od odvolání pana Rösela o tom mluví. Také ministryně Hanáková proklamovala, že chce kauzu řešit do konce června. Nikdo samozřejmě nepočítal s tím, co se stalo, že padne vláda. Ani já ne. Představoval bych si okolnosti příznivější, než jsou dnes. Na druhé straně to vnímám jako rozhodnutí, které se opírá o odborné argumenty, a vůbec ne politické," řekl mezinárodně uznávaný odborník.

NG neměla ředitele už od poloviny dubna, kdy Hanáková odvolala Vladimíra Rösela. Podle ní neprokázal, že rozumí poslání galerie a je zárukou pro její rozvoj. Rozhodnutí mohlo podle Fajta přijít dřív, ať už by se týkalo kohokoliv. "Sám nevím, co od situace čekat. Rád poznám nového pana ministra nebo možná několik ministrů v nejbližších měsících," poznamenal. Domnívá se, že jde o první velmi podstatný krok, aby se jmenování podobných institucí oprostilo od politického pozadí a politických trafik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…