Politiku hnutí ANO bych chtěl přenést i do Kroměříže, říká starosta Němec

10.12.2014 11:31

S novým starostou Kroměříže jsme si povídali nejen o jeho plánech a prioritách koalice, ale prozradil nám také, proč se rozhodl vyměnit řízení ZŠ za vedení města či z jakého důvodu si vybral zrovna hnutí ANO.

Politiku hnutí ANO bych chtěl přenést i do Kroměříže, říká starosta Němec
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kroměříže Jaroslav Němec

V komunálních volbách jste v čele města nahradil Danielu Hebnarovou (ODS). Jaký je to pocit být starostou? A především, čeho byste chtěl dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

Na úvod mi dovolte pozdravit občany Kroměříže a poděkovat všem, kteří našemu hnutí ANO 2011 dali své hlasy a zasloužili se o to, že i já jsem se stal starostou. Ty pocity jsou stejné už osm let. Dříve jsem byl zodpovědný za 950 žáků a 80 zaměstnanců, dnes jsem zodpovědný za 30 000 občanů. Je to hodně podobné. Své působení budu považovat za úspěšné tehdy, když obyvatelé Kroměříže budou spokojení s mou prací. Pokud k tomuto přibude například i opravený plavecký bazén, bude to super.

Dosud jste působil jako ředitel ZŠ Slovan. Budete ve své práci pokračovat i nadále?

Skloubit obojí dohromady samozřejmě nejde, ale počítám s tím, že se na Slovan vrátím. Slovan je moje srdeční záležitost.

Proč jste se vlastně rozhodl kandidovat? Přeci jen funkce politika je na rozdíl od ředitele nestabilní, navíc je méně populární.

Z počátku to byla výzva. Nabídek kandidovat jsem měl víc i ze zavedených stran. Svou konkrétností mě však oslovila právě nabídka z ANO. Bylo to i tím, že jsem byl a jsem vnitřně ztotožněn s programem tohoto hnutí. Jsem spíš pravicového zaměření, jak je moderní říkat - vpravo od středu.

Budete se chtít jako starosta zasadit o zlepšení školství ve městě? Jak byste hodnotil současné kapacity v MŠ, naplněnost ZŠ a SŠ? 

Myslím, že školství v Kroměříži je na vysoké úrovni. Tolik škol na počet obyvatel snad nikde jinde není. Chtěl bych více propojit spolupráci mateřských a základních škol, důležitá je i spolupráce základních a středních škol. Nabídka středních škol v Kroměříži je velmi pestrá, a přece hodně žáků ZŠ dojíždí na SŠ do jiného města. Musí se zlepšit i situace na kroměřížském gymnáziu.

Čím Vás oslovilo hnutí ANO? A čemu přičítáte jeho rostoucí popularitu?

Hnutí mě oslovilo svou otevřeností názorů a kroky, které provádí na celorepublikové úrovni. Ta již zmíněná výzva je i o tom přenést tyto kroky na radnice měst. Jsem první, kdo se o toto pokusí v Kroměříži. Snad se to našim zastupitelům a mně samotnému, který za toto převzal zodpovědnost, podaří.

Na koalici jste se dohodli ve městě s Lidovci, hnutím ZVUK 12 a nezávislí, sociální demokracií a se seskupením Zdravé Kroměřížsko. Jak byste hodnotil průběh povolebních vyjednávání? Byla složitá?

Tato koalice vznikala velmi korektně a rychle. Průnik v hlavních bodech se našel kupodivu velmi snadno. Hlavní témata, jako radnice pro občany, průhledné financování, nezvyšování zadlužení města, akcionářská práva ve VAK Kroměříž, byla dohodnuta již na prvních jednáních.

Neobáváte se, že hledat společnou řeč může být pro pět politických stran mnohdy složité? Kde podle Vás budou největší třecí plochy?

Já spíš vidím čtyři politické subjekty. ANO 2011, ČSSD a koalici, která šla společně do voleb KDU-ČSL a ZVUK 12. Tyto dva subjekty si na základě zkušeností z minulého období ještě přizvali Zdravé Kroměřížsko. Takže čtyři. Největší třecí plochy vidím v pohledu na kulturu a sport.

Co je pro Vás hlavní prioritou pro první rok?

Prioritou je poslední velká splátka dluhu města, seznámení se s chodem úřadu, příprava dokumentace pro čerpání dotací od roku 2016, samozřejmě dokončení všech akcí z minulých let.

V jakém stavu se nacházel úřad starosty, který jste přebíral po své předchůdkyni? Nemáte obavu, že na Vás ze skříně vypadnou nějací ,,kostlivci“?

Nerad hodnotím své předchůdce, nedělal jsem to ani ve škole. Pravdou je, že některá rozhodnutí bývalé zastupitelstvo již neprojednalo. Není schválen strategický plán, nedořešila se havárie pódia na Velkém náměstí nebo hospodaření DK. Tyto věci se budou muset dořešit, nenazval bych je však kostlivci. Je to moje práce, vím, že její výsledek se nemusí líbit všem, ale přijmu za tato rozhodnutí zodpovědnost.

Nabízí se také otázka, co budete chtít dělat jinak než Vaše předchůdkyně? Plánujete například nějaké organizační změny úřadu?

V legraci bych řekl, že největší změnou je zrušení místa asistenta starosty. Teď vážně. Místostarosta za hnutí ANO pracuje jako neuvolněný a na jeho mzdě ušetří úřad za čtyři roky 1,5 milionu korun. Chci otevřít radnici občanům. První setkání s představiteli osadních výborů a starosty SDH už proběhla, chystají se setkání s občany a podnikateli. Jako starosta chci více mluvit a radit se s vedoucími odborů a zaměstnanci úřadu. V prvním roce bych rád zřídil při radnici kvalitní destinační management. Město s tolika památkami UNESCO si jej jistě zaslouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…