Politolog Balík: Babiš s Kalouskem hrají hry a média na ně skáčou. Přitom potřebujeme...

22.05.2015 19:21

Ve sněmovně bylo tento týden živo, padala slova o zkorumpované koalici i opilém Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Uplynulé dny zhodnotil v pátečním Interview ČT24 politolog Stanislav Balík. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si se svým předchůdcem ve funkci Kalouskem vyměňují jeden útok za druhým a Bohuslav Sobotka (ČSSD) působí jako slabý premiér. Přitom potřebujeme řešit důležité věci.

Politolog Balík: Babiš s Kalouskem hrají hry a média na ně skáčou. Přitom potřebujeme...
Foto: STAN
Popisek: Stanislav Balík, děkan FSS Masarykovy univerzity

Podle Balíka je zásadní problém naší dnešní situace v míšení rolí majitele Agrofertu a ministra financí Andreje Babiše. „Místo toho se bavíme o biopalivech a o tom, jestli z toho má pět miliard nebo nemá,“ poznamenal s dovětkem, že Babiš znovu ukázal, jak rychle dokáže změnit názory. Chvíli biopaliva podporuje, chvíli ne. „A zkusme si představit, že by se do takové situace dostal Miroslav Kalousek,“ nabídl srovnání. Jiné dává srovnání s již zesnulým expremiérem Stanislavem Grossem, jen politicky padl kvůli mnohem menším finančním částkám. Totéž lze říci o pádu druhé vlády Václava Klause.

Z tohoto pohledu Babišovi prochází mnohem více. Lidé mu tolerují propojení politické, podnikatelské a mediální moci. V průzkumech popularity přitom Babiš poměrně dlouhou dobu vede, ačkoli v některých chvílích reaguje podrážděněji, než by si dovolil např. před rokem.  Přestože by měl mít ve vládě hlavní slovo předseda vlády, praxe tomu nenasvědčuje.

„Bohuslav Sobotka navenek působí jako velmi slabý premiér,“ konstatoval host. „Mám pocit, že tu zažíváme opakování toho, co jsme viděli už u Nečasovy vlády. Hlavním motorem je někdo jiný a Bohuslav Sobotka spíše působí jako svorník, který se snaží hasit požáry... A to je v dnešní mediální době věc, na které se vyhrávají volby,“ upozornil dále Balík. Moc radikální není ani KSČM, proti vládě nevystupuje nijak výrazně. „V tuto chvíli KSČM není vidět,“ pokračoval.

Naproti tomu Miroslav Kalousek ví, jak ovládnout mediální prostor. Díky jedné či dvěma větám získává poměrně široký prostor, jenže se tím debata ve společnosti podstatně zplošťuje. „Měli bychom se bavit o tom, co chceme, proč to chceme, a ne o tom, zda to z někoho v poledne táhlo a někdo jiný je zloděj a lhář,“ posteskl si. To se však změní až tehdy, když svůj přístup změní média.

Opozice se dnes snaží protahovat debatu o střetu zájmů Andreje Babiše, to je v zásadě jediný důvod, proč především pravice hodlá vyhlašovat nedůvěru vládě. Sílu na to nemá, ale chce být vidět. Nijak překvapivé podle Balíka není ani to, že do sporů zatím nevstupuje prezident Miloš Zeman, který prý do podobných tahanic vstupuje až v závěru. „Možná si potřebuje také odpočinout poté, co na sebe v minulých týdnech strhával pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…