Politolog Doležal vyhuboval lidovcům. Za to, že na ně partneři kašlou, si prý mohou sami

03.12.2013 18:34

KDU-ČSL si v posledních dnes opakovaně stěžovala na to, že se případná trojkoaliční vláda dohaduje vlastně jen mezi dvěma aktéry - ČSSD a ANO. Pozice to je jistě nevýhodná, ale politolog Bohumil Doležal v komentáři pro server Reflex.cz poznamenává, že si za to mohou sami. Prapůvod této „bolesti“ je totiž třeba hledat v církevních restitucích.

Politolog Doležal vyhuboval lidovcům. Za to, že na ně partneři kašlou, si prý mohou sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

„Lidovci si separátní jednání obou stran tak trochu vykoledovali, dali totiž najevo, že pokud se ve věci církevních restitucí jejich partneři sami dohodnou s církvemi, oni s tím nebudou mít problém. Obě velké strany vzaly tuto výzvu zjevně ještě o něco šířeji a snaží se vytvořit situaci, kdy by bylo pro lidovce obtížné mít problém s tím, co všechno jejich budoucí koaliční partneři za jejich zády upečou,“ poznamenává expert.

Strana s dlouholetou tradicí se podle politologa pohybuje na šikmé ploše. Ve vládě totiž chtějí zůstat, aby prosadili např. lustrační zákon nebo ochránili právě církve. Na straně druhé lidovce potřebují i ČSSD a ANO, aby ukázali, že vládu tvoří dvě zavedené strany a pouze jeden nováček a historie oněch dvou stran sahá daleko před rok 1989. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale zároveň není příliš ochoten nechat svou stranu svázat ve všech hlasováních. Ani ANO tomu není příliš nakloněno, a tak se může stát, že nakonec budou pro některé zákony hlasovat ČSSD, ANO, KSČM a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Křesťanští demokraté tomu navíc dali „korunu“, když pustili svého předsedu Pavla Bělobrádka na zahraniční cestu do USA v čase, kdy budou jednání v plném proudu. Celé jednání ale také může skončit až po Novém roce, protože ČSSD hodlá nechat projít dojednaný kompromis vnitrostranickým referendem. A to vše hraje do karet prezidentu Miloši Zemanovi, který může svou vládu držet u moci o to déle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…