Politolog Jelínek překvapivě vychválil Kalouska. Ale na toto místo ho prý raději pouštět nemáme

20.02.2015 10:43

Politický analytik, vysokoškolský pedagog a člen ČSSD Lukáš Jelínek ve svém článku na serveru Deník Referendum vychválil místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Je to prý špičkový politický profesionál k pohledání a univerzální ministr. Jenom na rezort zahraničí bychom ho prý raději neměli pouštět.

Politolog Jelínek překvapivě vychválil Kalouska. Ale na toto místo ho prý raději pouštět nemáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Lukáš Jelínek

„Do roztrhání těla budu hájit názor, že Miroslav Kalousek je špičkovým politickým profesionálem k pohledání. Má tak akorát inteligence, vědomostí, aby v politice zaujal, pomáhá mu i technické vzdělání, díky němuž říká do puntíku to, co chce, a nenechá se unášet emocemi. Ty u něj poznáme spíš z tónu či (ne)pevnosti hlasu – ale ani to není stoprocentní, neboť umí hrát,“ píše Jelínek.

Výroky, které Kalousek trousí, jsou dle politického analytika gramaticky a stylisticky přesné a dají se rovnou sázet do tisku. Jeho větu prý nelze vytrhnout z kontextu. V debatních pořadech si údajně vždy získá a uhájí prostor, a to i pro opakování již jednou vyřčené teze. Hlavně si však prý věří. Jeho projevy jsou vrcholem sebejistoty, ba pýchy. Umí údajně vybruslit i ze situace, kdy nechce otevřeně povědět, jak si lebedí v potížích druhých a nejraději by je viděl v tratolišti krve.

Politický profesionál Kalouskova ražení je dle Jelínka univerzálním ministrem. „Zhostí se resortu financí, dopravy i vnitra. Dokonce může být chvíli nalevo a chvíli napravo. Estéti sice nadzvedli obočí, když se Kalousek i přes kontroverzní minulost stal hlasatelem morálky a etiky v politice – ale nakonec se smířili, že příběhy o oligarchovi (Babišovi) a monarchovi (Zemanovi) vypráví zrovna on,“ popisuje Jelínek.

Političtí žongléři a mluvkové bez znalosti hlubších souvislostí

Přesto by Jelínek radil jeden resort před Kalousky chránit – zahraniční věci. Mezinárodní rovnováha je prý totiž křehká věc a nezaslouží si být vydána napospas politickým žonglérům nebo mluvkům bez znalosti hlubších souvislostí. I levičáka Jana Kavana s pravičákem Karlem Schwarzenbergem dle politického analytika spojuje opatrnost ve vyjadřování, vážení na miskách vah.

Jinými slovy, diplomat by prý neměl být pozér – už jen proto, že se od něj očekává připravenost k uzavírání kompromisů. „Stačí, aby přiložil větší váhu svým slovům než potřebám situace, a může to stát lidské životy, konflikty a války,“ konstatuje Jelínek.

Celý text k přečtení ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …