Politolog: Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL nemusí vydržet celé čtyři roky

18.12.2013 11:40

Grémium ČSSD dnes dopoledne jednalo o tom, s jakou strategií budou straničtí vyjednávači domlouvat obsazení vládních postů. Především jak odblokovat situaci, kdy lidovci požadují post ministra zemědělství, proti jsou ale jak ANO, tak ČSSD. Po jednání grémia Lubomír Zaorálek ve vysílání České televize řekl, že ohledně požadavku KDU-ČSL na tři ministerská křesla jsou ve hře tři varianty. O jejich konkrétní podobě nechtěl mluvit, připustil ale, že jednou z nich je možnost, že lidovci dostanou dva ministerské posty a post vicepremiéra bez konkrétního ministerstva.

Politolog: Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL nemusí vydržet celé čtyři roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Jelínek

Politolog z Masarykovy dělnické akademie Lukáš Jelínek pak v televizi uvedl, že ve střetu o post ministra zemědělství možná až tak moc o církevní restituce nejde.

Zaorálek nechtěl o výsledcích jednání grémia sociální demokracie příliš konkrétně hovořit. „Nechceme dopředu nic blokovat, jsme poměrně velkorysí a předkládáme alternativy,“ uvedl s tím, že ve hře jsou tři alternativy. Velkorysost vyjednavačů ČSSD je ale omezena posty, které jsou pro ČSSD strategicky důležité, ale ani zde nechtěl být Zaorálek konkrétnější. Na rozdíl od šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, podle kterého by k dosažení dohody již dnes musel nastat zázrak, byl optimističtější. „Přál bych si dohodu dnes. Věřím, že bychom měli být schopni se sami dohodnout i bez zázraku.“

Ve vysílání ČT24 pak politolog Lukáš Jelínek z Masarykova demokratické akademie uvedl, že přes současný spor o Ministerstvo zemědělství nakonec koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL vznikne. Spor o Ministerstvo zemědělství se prý možná vyřeší kompromisem – ministerstvo získají lidovci, jak chtějí, ale šéf Pozemkového úřadu bude podřízen přímo premiérovi.  Podle Jelínka v celém sporu možná o samotné církevní restituce ani nejde. Podle jeho názoru je to „drobný naschvál“, který má nároky lidovců dostat do určitých mezí. Koaliční smlouva totiž už mantinely, ve kterých se bude moci pohybovat příští ministr zemědělství, podle Jelínka poměrně přesně narýsovala. Navíc církevní restituce je u nás tak sledované téma, že se nedomnívá, že by si lidovecký ministr dovolil v této věci nějaký exces.

Jelínek také připustil, že současná koalice nevydrží celé čtyřleté volební období. Nasvědčuje tomu i velké napětí mezi lídry lidovců a hnutí ANO. „Umím si představit situaci, že v průběhu volebního období se mohou síly přeskupit,“ konstatoval politolog s tím, že něco může nasvědčovat i fakt, že po volbách došlo ke změkčení vyjadřování hnutí ANO ke KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…