Politolog Krejčí o boji proti islamistům: Takhle vypadá trénink na velkou válku

16.08.2015 10:58

Politolog Oskar Krejčí má za to, že civilizovaný svět by se měl sjednotit a bok po boku s umírněnými muslimy bojovat proti radikálům. To by bylo to nejlepší, co bychom měli udělat, ale možná se to nestane, protože Spojené státy rozlišují „hodné a zlé“ teroristy. A území Islámského státu možná považují za dobrou válečnou laboratoř.

Politolog Krejčí o boji proti islamistům: Takhle vypadá trénink na velkou válku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

„Kdybyste se chystal na velkou válku, našel byste lepší příležitost pro testování zbraní a nácvik bojových operací, než nabízí cvičiště v pásu krvavého chaosu od Afghánistánu po Libyi? V regionu, kde lze míchat staré a nové konflikty mezi Araby, Turky, Peršany, Kurdy a v neposlední řadě i Židy. A kde je možné to vše ještě okořenit spory mezi konfesemi i sektami,“ podotýká politolog Oskar Krejčí v rozhovoru pro První zprávy.

Toto testování zbraní může teoreticky fungovat na věčné časy, ale jsou tu i obrovská rizika. Kdyby se jednoho dne pod vlajkou Islámského státu spojila nemalá část muslimského světa, měli bychom tu velký problém, o čemž svědčí už historické zkušenosti. Stačí se podívat na moc a sílu sjednocených muslimských věřících ve středověku. Někteří politici v USA i v Rusku jsou si však podle Krejčího tohoto nebezpečí vědomi a vědí, že sekulární politici musejí s umírněnými muslimy spolupracovat v boji proti radikálům.

Problém ovšem je, že Západ často rozlišuje mezi „hodnými a zlými“ teroristy, jedny podporuje, druhé potírá. Na americkém seznamu teroristických organizací nikdy nebyla Kosovská osvobozenecká armáda, zato tam najdeme Kurdskou stranu pracujících. Možná proto, že levicoví předáci Kurdské strany pracujících by možná rádi znárodňovali majetek, což v Kosovu nevidíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…