Politolog Oskar Krejčí nabízí řešení uprchlické krize. Nejde o kvóty

06.09.2015 8:58

Uprchlická vlna neslábne, spíše naopak. Politolog Oskar Krejčí ale nabízí řešení, které by vedlo ke zmenšení uprchlického tlaku, přičemž rozhodně nehovoří o kvótách, ale o pokrytectví Západu. Podle jeho názoru je totiž jasné, že v tuto chvíli už nelze uprchlickou krizi řešit nekonfliktně. Nešetřil ani německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Politolog Oskar Krejčí nabízí řešení uprchlické krize. Nejde o kvóty
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesof Oskar Krejčí na Vratimovském semináři

„Obávám se, že se naši státníci bojí byť jen naznačit, že počátkem skutečného řešení migrace nejsou kvóty, ale zastavení válek. Že léčíme projevy choroby, přičemž příčiny nemoci zároveň některé státy neustále obnovují. Ve světě dnes nenajdete absurdnější tragédii. Je nutné sebrat odvahu a otevřeně říci, že západní hodnoty je třeba šířit příkladem, nikoliv neustálou recyklací válek. Navíc válek, které ani neumíme vyhrát,“ konstatuje v rozhovoru pro První zprávy Krejčí.

V tuto chvíli už je podle něj jasné, že krizi nevyřešíme bez boje, je jen otázkou, kde se bude bojovat – uvnitř Schengenu, na hranicích Schengenu, či v domovských zemích uprchlíků? Politolog v této souvislosti ostře kritizuje Západ, především Francii, neboť to byla právě Francie, která přispěla ke kolapsu Libye, z níž do Evropy dnes uprchlíci přicházejí. A přece dnes Francouzi zkritizují střední Evropu za to, že odmítá přijímat běžence po desetitisících.

Podivuje se ovšem i nad „veletočem“německé kancléřky Angely Merkelové, která již v roce 2010 prohlásila, že koncept multikulturalismu selhal, aby o pět let později přijímala uprchlíky ve velkém a vyzývala k tomu i další evropské státy. Její vývoj shrnul slovy: „Bombardujeme je, protože jsou zlí, vy se ale o ně postarejte, protože jsou hodní.“

Trochu času nám ale podle Krejčího poskytne zima, neboť se dá předpokládat, že během ní příliv uprchlíků oslabí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …