Politolog: Podporuji Miroslava Kalouska, abych si nemusel připadat tak trochu jako prase

10.02.2016 11:02

Politický komentátor Bohumil Doležal se na serveru Echo24.cz vyjádřil k tomu, proč podporuje Miroslava Kalouska. Podnět k jeho zamyšlení mu dal časopis Respekt, který se otázal Jana Rumla, Jana Kalvody, Hany Marvanové a Ivana Pilipa, proč klesají preference TOP 09. „Je důvodem chyba, kterou strana udělala tím, že si do čela zvolila Miroslava Kalouska, nebo je za tím nějaká jiná chyba?“ zněla otázka.

Politolog: Podporuji Miroslava Kalouska, abych si nemusel připadat tak trochu jako prase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Shoda tří respondentů, Rumla, Marvanové a Pilipa, byla podle Doležala v tom, že za poklesem preferencí je odchod Karla Schwarzenberga z předsednické funkce. 

„Pokud jde o Karla Schwarzenberga: Nechci se vozit pro odcházejícím politikovi. Uznávám, že ve své funkci vykonal mnoho dobrého (stejně jako předtím v prezidentské funkci vykonal pro českou zahraniční politiku mnoho dobrého Václav Havel, k němuž se vždycky hlásil). Obsazením dvou čelných funkcí v době založení strany byla ovšem do jejího základu uložena dvojitost ‚ikona‘ a ‚provozovatel každodenní politiky‘, a tím bylo zaděláno na její dnešní problém,“ poznamenal Doležal. A tento problém podle něj zastihl topku v krajně obtížné situaci. V opozici, která je velmi slabá. 

Původní text ZDE.

„Přitom ODS dělá vůči TOP 09 totéž, co kdysi dělali slabší koaliční partneři (bohužel včetně TOP 09) jí, tj. pokouší se profilovat na její účet v lacině populistických tématech (dnes uprchlická krize),“ uvedl Doležal.

Kalouska vnímá jako symbol „starých pořádků“ v nejapné pohádce Andreje Babiše o politicích, kteří tak dlouho nemakali a kradli, až to obyčejní lidé nevydrželi a v revoluční vlně je smetli. „Miroslav Kalousek je jediným výrazným politikem minulého období, který je v politice dosud aktivně činný, a v Babišově báchorce dostal roli čerta. Většina veřejnosti na to v revolučním rauši naletěla a drží to dodnes. Miroslav Kalousek v této nezáviděníhodné situaci už dva a půl roku vytrvale vzdoruje nepřízni osudu. Z toho pro mne plyne celkem jednoznačně: pan Kalousek není srab,“ dodal komentátor.

Zároveň uvádí, že dle jeho názoru jde Kalouskovi především o kritiku propojení hospodářské, politické a mediální moci do jednoho obrovitého útvaru, který jako karcinom prorůstá českým demokratickým státem a ohrožuje na životě křehkou českou demokracii. 

„Je tedy logické, že se TOP 09 pod Kalouskovým vedením zásadně staví proti vládní koalici, která zahrnuje i demokratické strany, ČSSD a KDU-ČSL. Zároveň je logické a správné, leč v české polistopadové politice krajně neobvyklé, že je v některých zásadních záležitostech připravena se s vládou a s demokratickými stranami ve vládě solidarizovat a taky to v konkrétních případech (umírněný a realistický postoj v uprchlické krizi) dělá,“ sdělil Doležal a Kalouska pochválil za jeho schopnost debatovat. Je to dle něj politický profesionál v dobrém slova smyslu, jakýsi antipod kýčovité české představy o mudrcovi na trůně. 

Kalouskovi také vyjádřil podporu. „Nedělám to kvůli němu, ale kvůli České republice a upřímně řečeno i kvůli sobě: Abych si v té hysterické atmosféře, které u nás dnes a denně podléhá tolik lidí, nemusel nakonec připadat tak trochu jako prase,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…