Politolog: Prezidenti by měli ctít odkaz svatého Václava

11.05.2013 8:14

Politolog Stanislav Balík se v sobotních Lidových novinách zamýšlí nad tím, z čeho plyne nemalý zájem českých občanů o korunovační klenoty, pokud vezmeme v potaz, že Československá republika vznikla v duchu vyjádření odporu vůči monarchismu. Dospívá k názoru, že duch sv. Václava je stále tím nejsilnějším, co drží náš národ pohromadě.

Politolog: Prezidenti by měli ctít odkaz svatého Václava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman odemkl Korunní komoru, odkud spolu s dalšími držiteli klíčů vyzvedl české korunovační klenoty.Poté byly přeneseny k vystavení do Vladislavského sálu

Zástupy lidí se přibližně každých pět let chodí podívat či poklonit českým korunovačním klenotům. Některé zajímá jen jejich umělecká hodnota, jiní v nich vidí i náboženský symbol, kterým bezesporu jsou, neboť koruna údajně obsahuje i trn z koruny Kristovy. Odkaz ke svatému Václavu, jenž klenoty představují, je patrně tím nejsilnějším pojítkem českého národa, neboť naše republikánská tradice je příliš krátká. Přesto nemusí být tyto dvě ideje v rozporu. Svatováclavská tradice může být pro republikánské politiky inspirací.

„V úctě, kterou takto projevujeme, se zřejmě odráží naše touha po spravedlivě uspořádané společnosti a po dobrém panovníkovi. Po panovníkovi, kterého si nutně nemusíme vybírat v dvoukolové přímé volbě. Po panovníkovi, který nechápe své panování jako mocenskou záležitost, ale jako službu své vlasti, závazek vůči svým předkům, od nichž zemi přijal, a vůči svým potomkům, jimž by ji měl v ještě lepším stavu předat. To vše se vůbec nemusí vylučovat s demokracií,“ píše politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…