Politolog Trávníček hodnotí americké volby: Neúspěch Trumpa? Jen pokračuje v Obamových šlépějích

07.11.2018 22:03

„Neúspěch Trumpa? Jen pokračuje v Obamových šlépějích,“ komentuje na serveru Zdroj.cz americké volby politolog Matěj Trávníček. Modrá vlna demokratů se nekonala, a i když Trumpovi republikáni sice ztratili většinu ve Sněmovně reprezentantů, v Senátu si ji uchovali, a ještě posílili. Pro šéfa Bílého domu je to podle politologa bezesporu dobrý výsledek.

Politolog Trávníček hodnotí americké volby: Neúspěch Trumpa? Jen pokračuje v Obamových šlépějích
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Trávníček v úvodu svého komentáře připomíná, že volby zhruba v polovině prezidentského mandátu, známé jako midterm elections, zpravidla nekončí pro úřadující prezidenty dobře. Ani Donald Trump není výjimkou. Sny liberálů a progresivistů o tom, jak to Trumpovi natřou, se však vypařily jako pára nad hrncem. 
 
Jsou to totiž naopak republikáni, kdo se může radovat. Výsledky ukázaly, že republikánská většina v Senátu by se tak ze současných těsných jednapadesáti křesel ze sta měla rozrůst na solidních pětapadesát mandátů. 
 
Posílení kontroly nad Senátem, ve kterém se letos rozhodovalo o obsazení celkem pětatřiceti křesel, protože ke standardní třetinové obměně přibyly dvoje doplňovací volby (Minnesota a Mississippi), tak je pro republikány náplastí na ztrátu většiny ve Sněmovně reprezentantů, dodal politolog.
 
„Staronovou šéfkou Sněmovny reprezentantů, ve které se obměňuje každé dva roky všech 435 křesel, by se měla opět stát veteránka demokratů a jedna z nejhlasitějších Trumpových kritiček, Nancy Pelosi,“ uvedl Trávníček s tím, že demokraté si totiž zajistili většinu, když už podle průběžných výsledků získali 219 křesel, ke kterým nepochybně přidají ještě další z 23 křesel, které zbývá rozdělit. 
 
Nyní se tak Amerika bude muset vypořádat s rozděleným Kongresem, kdy každá ze dvou hlavních stran bude ovládat jednu z jeho komor. Situace to ale není podle politologa v posledních letech nijak nezvyklá. 
Výsledek Donalda Trumpa a republikánů, tedy ztráta většiny ve Sněmovně reprezentantů a uchování většiny v Senátu, je v tomhle ohledu prý prakticky totožný s výsledkem demokratů a Baracka Obamy v roce 2010. „Avšak s tím rozdílem, že Obama a demokrati tehdy v Senátu neposílili, ale naopak oslabili,“ upřesnil.
 
„Pro Donalda Trumpa to je vlastně dobrý výsledek,“ míní Trávníček a dodává, že za dobu svého úřadování se nebyl schopen s vlastními republikány ovládaným Kongresem dohodnout ani na zrušení kontroverzní Obamacare, ani na zásadní reformě imigrační politiky. Obojí přitom patřilo k vlajkovým lodím jeho volebního programu. 
 
Díky tomu podle politologa teď získá Trump výmluvu. Bude prý moci říkat a halasně tweetovat, jak ti zlí a neschopní demokrati ve Sněmovně reprezentantů hatí a sabotují jeho úžasné plány, které by udělaly Ameriku opět skvělou. „A bude tím znovu posilovat svůj narativ, jak jako outsider přišel do Washingtonu D.C., aby vysušil tamní bažinu politické korupce a klientelismu,“ napsal Trávníček.  
 
„Americká politika se tak dost možná bude dva roky utápět ve sporech mezi prezidentem a Sněmovnou reprezentantů, ale i mezi oběma komorami Kongresu navzájem,“ domnívá se Trávníček, podle kterého může důsledkem toho všeho být, že se nepodaří prosadit žádné zásadní změny. 
 
Původní text ZDE.
 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…