Politolog hodnotí dnešní drama: Babiš jede a Sobotka není slepý, jenže...

26.05.2015 21:20

Politolog Petr Just zasedl do křesla hosta úterního Hyde Parku České televize. Věnoval se slovnímu souboji pravicové opozice s koalicí, který by měl vyvrcholit pokusem o sesazení vlády. Terčem kritiky je ovšem především ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš, který podle Justa představuje riziko nejen pro pravicovou opozici, ale z určitého úhlu pohledu i pro strany koaliční. Vyjadřoval se i k tomu, zda se Babiš pokusí vyvolat předčasné volby.

Politolog hodnotí dnešní drama: Babiš jede a Sobotka není slepý, jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Interpelace na členy vlády ve sněmovně. Účast nebyla valná

„Hlasy voličů ANO jsou určitě respektovány, ale teď je otázka, jak se nakládá se zmiňovaným střetem zájmů. Ten, kdo dnes je ve střetu zájmů, to připouští, a je otázka, jestli se s tím máme spokojit,“ poznamenává Just. „Kladu si v této souvislosti dvě otázky. Je běžný volič schopen dohlédnout, kam až sahá vliv Andreje Babiše?“ pokračuje. Ukazuje to na příkladu. Vědí voliči, jaká všechna média vlastní Babiš? A vědí, které podniky patří do jeho potravinářského impéria?

„Nejlepší by pro demokracii bylo vzdání se vlivu v daných firmách. I když každý bude v Čechách podezřívavě říkat, že stejně si tam nějakou cestičku nechal,“ vyjádřil svůj názor Just. Ale právě proto je tu politická opozice, aby na podobná rizika poukazovala. Just dal však také najevo, že by se přikláněl k německému modelu vyslovování nedůvěry vládě, který předpokládá, že je současná vláda sesazena jen tehdy, když v zákonodárném sboru existuje většina schopná vytvořit vládu novou.

Voliči už jsou spíše unavení

Následně reagoval na dotaz diváka, který chtěl vědět, zda by vlastně pánové Andrej Babiš (ANO) a Miroslav Kalousek (TOP 09) mohli existovat jeden bez druhého. Just podotkl, že podobné střety probíhaly i mezi Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem. „Ale já se obávám, že dnes už to nemůže přinést žádné další body, lidé jsou politikou spíše znechuceni a podobné hádky berou už jen jako kolorit,“ zaznělo od odborníka.

Neměli bychom také zapomínat, že se se střetem zájmů potýkali i jiní politici, např. Karel Schwarzenberg z TOP 09, ale nejen on, vše prý začalo už dlouho před tím.

Ministr financí dnes říká, že vstoupil do politiky kvůli zkorumpované pravici, kterou dříve volil, takže vlastně stála u jeho politického zrodu. „Andrej Babiš a vzestup všech protestních hnutí jsou úměrně spojeny s poklesem důvěry v tzv. standardní politické strany,“ konstatoval.  

A hnutí ANO se pořád ještě veze na vlně kritiky „starých pořádků“, ale je otázka, jak dlouho to ještě vydrží. Babišovu hnutí ovšem hraje do karet, že současná opozice nezvládá důrazněji nastolovat nějakou svou agendu. „Jestliže jejich rétorika zůstane zarámována jen tím, že je tu nějaký zlý pan Babiš a pojďme ho zbavit jeho panství, tak s tím také neuspějí,“ varoval. Babiš je natolik výraznou osobností, že se mu konkurence v kritice v zásadě nemůže vyhnout. „Ale Andrej Babiš má také schopný marketing, s jehož pomocí dokáže řadu věcí vysvětlit.“

Je otázka, jestli by si Sobotka pomohl

Ve druhé polovině pořadu se Just znovu vrátil ke střetu zájmů Andreje Babiše. „Bohuslav Sobotka ale jistě není slepý,“ prohlásil s tím, že se to jistě řeší i při jednáních vlády, ale navenek se Sobotka snaží vystupovat jako předseda jednotného kolektivního orgánu, tedy vlády. Současnému kabinetu je třeba přiznat, že před voliči vystupuje mnohem jednotněji a méně rozhádaně než předchozí vláda Petra Nečase (ODS).

Podle Ústavy ČR premiér sice může Andreje Babiše odvolat z postu ministra financí, čímž by střet zájmů u miliardáře částečně omezil, jenže je otázka, zda by se tím vláda úplně nerozpadla. A pokud by vydržela, je třeba se ptát, zda by se Babiš neudržel na důležitých postech prostřednictvím svých lidí. Sečteno, podtrženo, není jisté, zda by přesunutí Andreje Babiše z postu ministra financí jinam bylo vůbec k něčemu.

Zároveň však není přesvědčen, že sáhodlouhé projevy opozice získávají pozornost voličů. „Já jsem přesvědčen, že to lidé poslouchají tak na půl ucha, když dělají něco jiného, a málokdo to poslouchá celé,“ poznamenal.

Potopí Babiš vládu?

Just odpovídal i na dotaz, zda je reálné, že se současný ministr financí pokusí položit vládu a vyvolat předčasné volby. Byť se takové spekulace už objevily, Babiš prý nemá dost partnerů, s nimiž by mohl jednat o odstranění Bohuslava Sobotky od moci. Stejně tak nemá partnery k jednání o nějaké jiné vládě a průzkumy ukazují, že Babiš nemá dost sil k tomu, aby vládl sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…