Politolog nad programy ODS a TOP 09: Ty strany lidem splývají, přitom jsou tak odlišné

14.09.2013 8:38

Ačkoli tříleté společné vládnutí obou stran mohlo vést k tomu, že ODS a TOP 09 voličům splývají, pokud se prý podíváme na jejich volební programy, najdeme až překvapivé rozdíly, píše politolog Stanislav Balík. A tak pravicový volič má prý z čeho vybírat.

Politolog nad programy ODS a TOP 09: Ty strany lidem splývají, přitom jsou tak odlišné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS podpořila setrvání současné koalice, Na post premiéra zatím nikoho nenavrhla

A tak třebaže se občanští demokraté a TOPka shodují v pohledu na reformu státní správy a podporují spíše kosmetické úpravy namísto opravdové revize celého systému krajského uspořádání, rozdělení kompetencí mezi obce, kraje a stát a zrušení některých agend bez náhrady, odlišné postoje se přece jen najdou.

Kampaň ODS představuje hlavní myšlenku - daňové výjimky. A to je něco, proti čemu uplynulá vláda v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) tvrdě bojovala. V rámci tohoto boje měly být zrušeny slevy na jízdném pro studenty, důchodcovské slevy nebo zvýhodnění seniorů při zdanění výdělků. ODS se ale přihlásila podle Balíka ke konzervativní pozici, která počítá se zvláštnostmi.

Nejviditelnější rozdíl mezi oběma stranami spočívá podle politologa v přístupu k současné podobě evropské integrace. Zatímco TOP 09 ji akceptuje takřka bez výhrad, ODS stávající podobu EU odmítá jako příliš dirigistickou a centralistickou. Stále totiž věří v koncept národního státu, kde se má odehrávat největší část politických rozhodnutí.

TOP 09 jako obránce vesnic. ODS na straně měst

Rozdílně se strany staví také k obecní samosprávě. TOP 09 se podle Balíka spojením s hnutím Starostů a nezávislých staví do role obránců malých obcí, zatímco ODS stojí na straně největších měst. Důležitější je ale hra o přímou volbu starostů, kterou TOPka podporuje, protože ji považuje za prostředek přímé demokracie. "Za takové klišé by se nemusel stydět ani Tomio Okamura. O žádnou přímou demokracii samozřejmě nejde, občané volbou starosty neudělají jediné přímé rozhodnutí," konstatuje politolog.

Posledním rozdílem, na který Balík upozorňuje, je postoj stran k prezidentu Miloši Zemanovi. Zatímco TOP 09 sází na boj proti jeho rozpínavosti, ODS je, snad prý i vlivem másla, které má kvůli Nagygate na hlavě, mnohem umírněnější a na antizemanovskou kartu příliš nehraje.

"Jde prozatím o pár, byť vůbec ne banálních rozdílů. Až představí ODS úplný program, najdeme jich jistě mnohem víc - vyvěrají přece jen z odlišných kořenů, z nichž obě strany vyrostly. Pravicový volič, pokud překousne zklamání z minulých let, bude mít skutečně na výběr - nejen podle tváří, ale i podle programu," uzavírá politolog Stanislav Balík pro LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…