Politolog o protiromském rámusu: Lidé už se nestydí demonstrovat s extremisty

01.07.2013 12:51

Stovky lidí protestovaly v sobotu v Českých Budějovicích proti Romům, jejich demonstrace se ale zvrhla v pouliční boj. „Obyčejní lidé skutečně mají pocit ohrožení a zástupci pravicově extremistické scény jsou v jejich očích jediní, kdo se jich zastanou,“ objasňoval příčiny konfliktu politolog Miroslav Mareš v rozhovoru pro server iDnes.cz. Akce už podle něj zdaleka nejsou jen záležitostí organizovaného extremistického ideologického spektra.

Politolog o protiromském rámusu: Lidé už se nestydí demonstrovat s extremisty
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

V každém kraji existuje podle Mareše lokální scéna pravicového extremismu, tvrdé jádro se ale může přesouvat. „Často jde o lidi z neonacistických struktur, ale také o volné skupinky. Poslední dobou se do těchto akcí zapojují i lidé z fotbalových chuligánských gangů,“ charakterizoval jejich členy.

A jaký bude další vývoj situace? „Oni už vědí, že v jednom místě to policie vesměs vždycky dokáže zastavit. Takže teď spřádají plány uspořádat akci v jeden den na několika místech, aby se policejní síly rozptýlily,“ domnívá se politolog.

Politici by měli zajistit lidem bezpečí

Doposud se nepokoje koncentrovaly zejména severu Čech, jihočeský střet byl proto z tohoto hlediska poměrně překvapivý. Podle Mareše však Česko není tak velké, aby se události vzájemně neovlivňovaly. „Vzpomeňte si, jaké rozhořčení vzbudil rozsudek českobudějovického soudu, který letos v lednu poslal mladého Roma za zabití hosta před strakonickou restaurací do vězení na dva roky,“ připomněl.

Rasismem dle jeho slov není kritika jedinců, kteří nechtějí pracovat a žijí z dávek. Ten nastává prý až ve chvíli, vztáhne-li někdo tento styl života na celé etnikum. „To pak zase u Romů oprávněně vyvolává pocit ohrožení a diskriminace. Je třeba se zaměřit na konkrétní problémové klany či gangy. Politici by měli být empatičtější a zajistit lidem pocit bezpečí,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…