Politolog otevřeně: Nárůst terorismu souvisí s arabským jarem

06.06.2017 17:49

Terorismus je v současné době asi nejskloňovanějším slovem. Hovořilo se o něm v pořadu Dvacet minut Radižurnálu Českého rozhlasu. Hostem byl politolog a specialista na terorismus Josef Kraus z Masarykovy univerzity.

Politolog otevřeně: Nárůst terorismu souvisí s arabským jarem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zapalování svíček za oběti teroristických útoků v Paříži

„Riziko terorismu je vysoké. Nechci tím strašit lidi, ale určitá míra rizika tu skutečně je a narostla za posledních pár let,“ řekl úvodem Kraus. „Míra radikalilzace muslimů té první nebo druhé generace tady probíhá určitou dobu, ale proč eskaluje nyní? Zřejmě to můžeme dát do spojitosti s arabským jarem, s tím, jak propukla občanská válka v Sýrii a s dalšími situacemi na Blízkém východě,“ podotkl k důvodům Kraus. 

„Každý stát má nastaven bezpečnostní systém jiným způsobem. Ve Velké Británii se nachází zhruba 20 tisíc osob, které mají silný potenciál k radikalizaci. Je to ohromný počet lidí, který lze monitorovat, ale určitě ne beze zbytku. Nějaký plošný monitoring učinit v podstatě nelze. Neexistuje navíc ani pořádný systém sdílení informací mezi jednotlivými státy,“ dodal Kraus. 

Hovořil také o zpravodajských službách, kdy jejich úspěchy zůstávají skryté na utajované úrovni. „Neúspěchy vždy prasknou a pak to vždy vypadá, že zpravodajci nedělají svoji práci v pořádku,“ řekl.

Zásah v Londýně pochválil, kdy zmínil především reakční dobu. Pohovořil ale o zmírnění pravidel ohledně držení zbraní. „Lidé jsou stejně schopni si zajistit zbraně i tak,“ podotkl s tím, že se však zvyšuje riziko zadržení.

„Zobrazování teroristického útoku může být velmi negativní,“ pohovořil pak o roli médií při těchto tragických činech. Podle něj pak může docházet k tomu, že terorista dosáhne toho, co chtěl, že se o něm zkrátka hovoří. Zároveň také může dojít ke znepokojení další části obyvatelstva. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…