Politolog promlouvá: Ve Francii je 5 milionů muslimů, tady jen tisícina, takže...

29.05.2015 19:00

Politolog Jacques Rupnik zavítal do pátečního Interview ČT24. Promluvil o ruské propagandě, tamní televize i dnes prezentuje invazi nejen sovětských vojsk v srpnu 1968 do Československa jako bratrskou pomoc. Stranou jeho pozornosti nezůstali však ani uprchlíci mířící do Evropy. Starý kontinent se prý musí umět postavit oběma těmto problémům. Nakonec padlo pár slov i o Velké Británii a Andreji Babišovi (ANO).

Politolog promlouvá: Ve Francii je 5 milionů muslimů, tady jen tisícina, takže...
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Jacques Rupnik

Slova, která zazněla v ruské televizi, podle Rupnika jen dokládají, že se Putin vrací ve svých výkladech do sovětských dob. Byl to ostatně on, kdo rozpad Sovětského svazu označil za největší tragédii 20. století. „A dnes Putin poskytuje bratrskou pomoc znovu, nikoli u nás, ale na Ukrajině,“ připomenul politolog a historik dlouhodobě žijící ve Francii.

Může nastat zlom v EU

V politické roli se „zpět“ Putin posunul v době první oranžové revoluce na Ukrajině, kdy se obával, že Moskva ztratí vliv u svých sousedů. Do roku 2007 si politici na Západě mysleli, že Putin navázal na Borise Jelcina, který byl otevřený Západu. Jelcin invazi na našem území z roku 1968 odsuzoval. „Mnoha lidem u nás slova ruské televize mnohé připomenou,“ míní Rupnik.

EU se však nemusí potýkat jen s Ruskem, ale i s vlnami migrantů. Pobaltské státy mají strach z Ruska, jižní státy se bojí uprchlických vln, ale celé EU se týkají oba tyto problémy. „Je třeba je řešit společně,“ apeloval Rupnik. Vzhledem k existenci Schengenu zkrátka platí, že uprchlíky musí řešit celá Evropa. Totéž platí i o Ukrajině. Nemůžeme si prý myslet, že Řím nemusí politika Moskvy trápit.

Pokud se nebudou řešit problémy s imigranty, může nastat zlom v EU. „Jednoho dne by některé státy mohly říci: Tak víte co, my končíme se Schengenem a obnovíme hranice. To se dotkne i Čechů, kteří si zvykli cestovat jen na občanku,“ varoval.

Já žiju v zemi, kde je pět milionů muslimů

Konkrétně pro Českou republiku může být problém, že je hodně uzavřená, žijeme zde sami, to v mnoha okolních státech neplatí. „Víte, já žiji v zemi, kde žije pět milionů muslimů, tady jich je pět tisíc a někteří politici před nimi přesto varují,“ poznamenal Rupnik s úsměvem. Faktem je, že hrozby z jihu a z východu mohou vést a už vedou k nárůstu národoveckých nálad. Budeme si muset vybrat, zda chceme sdílet společný prostor nebo budeme naslouchat spíše nacionalistům a populistům.

Pár slov Rupnik věnoval i situaci ve Velké Británii. Britové prý nemají k EU tak silný vztah, protože nepatřili k jejím zakladatelům. Jestliže teď hrozí odchod Spojeného království z EU, je jistě na místě učinit některé reformy. Problém však nastane tehdy, když Britský premiér ohrozí některou ze čtyř základních svobod EU, především volný pohyb osob. Proti tomu se důrazně staví např. Francie.

Nakonec padlo pár slov i o Andreji Babišovi. Na něm se ukazuje velký střet zájmů, protože má politickou, mediální i podnikatelskou roli. Podle Rupnika si to každá země řeší po svém, ale ve Francii by asi nebylo možné, aby se politikem stal člověk, který vlastní některá média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …