Politolog proti zákazu kouření: Opilí lidé budou dělat hluk před hospodou. Nekuřáckých provozoven je dostatek

03.02.2016 12:52

„V Anglii jsem půl roku studoval. Chodilo to tam tak, že před hospodou se všichni scházeli, popíjeli a kouřili. Opilí lidé dělají velký hluk, což může být do budoucna praktický závažný problém,“ varuje před dopady zákazu kouření v restauracích Josef Káles, politolog, chrudimský zastupitel a lídr Svobodných do krajských voleb s tím, že v Anglii spousta restaurací kvůli kuřáckému zákazu zanikla, což se dá očekávat i u nás.

Politolog proti zákazu kouření: Opilí lidé budou dělat hluk před hospodou. Nekuřáckých provozoven je dostatek
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Vy jste proti zákazu kouření. Proč?

Hlavní argument je, že restaurace je majetkem hospodského a on by si měl určovat, jestli se tam bude moci kouřit, nebo ne.

Hodně se argumentuje tím, že je protikuřácký zákon likvidační pro malé vesnické hospody, z nichž mnohé zaniknou. Je to tak?

Určitě. Nedokážu si představit, že by tam štamgasti chodili do hospody, ve které se nemůže kouřit. Navíc je teď s tím spojená elektronická evidence tržeb, která restaurační zařízení hlavně v malých obcích obtěžuje.

Což jim teď Andrej Babiš kompenzuje návrhem na nižší DPH u piva...

… ano. Nekoncepčním návrhem.

Před časem jste k tomuto tématu sepsal text pod názvem Zákaz kouření v restauracích? Konec klidného spaní. V něm jste se obával i nárůstu nezaměstnanosti, a nejen toho...

Příkladem může být Spojené království, protože tam když došlo k zákazu kouření v restauracích, spousta jich zanikla. A tento trend nadále pokračuje. Jsem z menšího města, kde si lidé často stěžují na rušení nočního klidu. Když někdo vyjde před hospodu si zakouřit, tak hned volají městskou policii. Myslím, že tohle bude velký problém. V Anglii jsem půl roku studoval. Chodilo to tam tak, že před hospodou se všichni scházeli, popíjeli a kouřili. Opilí lidé dělají velký hluk, což může být do budoucna praktický závažný problém.

Jste proti zákazu kouření úplně, nebo souhlasíte se zákazem v době obědů?

Současná situace, kdy musí restaurace označit prostory kuřácké a nekuřácké, je naprosto vyhovující. Mělo by to tak zůstat. Nedokážu si představit, že by platil zákaz po dobu obědů, protože jsou tady nejen restaurace, ale i bary. A tam mně to přijde úplně zbytečné. Rozhodnutí by mělo zůstat na majiteli restaurace, jak se zařídí.

Myslíte, že svobodný trh v tomto případě funguje? Pořád je daleko více kuřáckých podniků než nekuřáckých, ačkoliv nekuřáků je daleko víc než kuřáků. To je nepoměr...

Myslím si naopak, že funguje. Protože začíná v posledních letech přibývat restaurací, které jsou čistě nekuřácké. Studoval jsem v Brně, a tam jsem si toho všiml hodně. Přišlo mi, že pomalu každá druhá hospoda je nekuřácká. 

Pravda je, že tento trend se dá pozorovat hlavně ve větších městech. Nevím ale, jak to máte třeba v Chrudimi?

Přesně nevím, tolik tam restaurace nenavštěvuji. Ale když jsem se díval do Pardubic, což je větší město, tam nekuřáckých restaurací bylo kolem třiceti.

Co říkáte ale na argument, že kouření škodí zdraví a ročně kvůli němu umře jedno okresní město?

Právě kvůli tomu uznávám, že ve vládních budovách, na městských, okresních či krajských úřadech a podobně je určitě dobré zakázat kouření, protože to obtěžuje nekuřáky. Ale tady se jedná o soukromé subjekty a tam by si měl majitel sám říci, jak to bude. Nikdo nemá právo na to jít do jakékoliv restaurace a být na čistém vzduchu. Přijde mi, že je to od nekuřáků (a sám jsem nekuřák) stejné jako chtít jít na diskotéku a požadovat, aby tam bylo ticho a nehrála tam hlasitá muzika. 

Často se mluví o svobodě, respektive o jejím omezování z pohledu hospodských. Není to ale omezování svobody nekuřáků, protože nemůžou jít do restaurace, kde se jim líbí, protože je tam nedýchatelno kvůli kouření?

Myslím si, že to není omezování jejich svobody. Mají možnost jít do nekuřácké restaurace. A jsem přesvědčen, že těch nekuřáckých restaurací by bylo čím dál více, kdyby ten zákaz nepřišel.

Domníváte se, když sledujete politickou scénu, že protikuřácké zákony projdou?

Pozoruji tuto snahu několik let. Už to vždy vypadá, že to projde, ale pak nakonec jim to nevyjde. Teď ale vnímám, že je ten tlak obrovský, takže to tentokrát asi projde.

Zajímavé je, že vy jako Svobodní nebo ODS jste z pozic pravicových proti zákazu kouření v restauracích. Ale legrační je, že v Parlamentu jsou proti i někteří poslanci levice, evidentně kuřáci. Takže jde spíše o spor kuřáků a nekuřáků...

Možná to právě ukazuje, že z politiky trochu zmizely ideje. Že to není o tom, jak se strany staví k soukromému vlastnictví a k soukromému podnikání, ale jde o to, jestli je ten poslanec kuřák či nekuřák, a jak se to dotýká jeho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…