Politolog se ostře opřel do politiků. Kvůli zákonu o státní službě

12.07.2014 16:19

Nad podobou zákona o státní službě se na serveru iDnes.cz zamýšlí politolog Stanislav Balík. Celou situaci pojímá nejprve z teoretického pohledu, později přechází ke konkrétním příkladům. Dochází ale k nepříliš optimistickému závěru.

Politolog se ostře opřel do politiků. Kvůli zákonu o státní službě
Foto: STAN
Popisek: Stanislav Balík, děkan FSS Masarykovy univerzity

Balík uvádí, že v základu veškerých debat o státní službě a správě leží, i když nepřiznaně, spor o rozsah moci státu. A tento spor není veden pouze mezi klasickými liberály a těmi, kdo vyznávají všeobjímající moc státu.

Nelze zajistit všechny velké politické hodnoty současnosti

Spor je podle něj mnohem širší a zahrnuje všechny velké politické hodnoty současnosti: spravedlnost (rovnost), efektivnost, bezpečí a svobodu. „Vždy to bývá tak, že nelze zajistit všechny současně, naopak jsou ve vzájemném konfliktu: státní správa zajišťující občanům bezpečí potlačuje svobodu; ta, která preferuje spravedlnost, nemusí být efektivní; ta, která se snaží být efektivní, nemusí zajistit bezpečí apod.,“ vysvětluje.

Zcela nezodpovězená pak prý zůstává otázka, zda jde o službu státu vůči občanům, nebo o službu občanů vůči státu. V zásadě jsou prý možné obě varianty. „Jen je každá založena na odlišné filozofii a vyžaduje jiný typ státních úředníků a jiné postavení občanů vůči státu,“ píše Balík s tím, že možný je i mix obou krajních variant - tedy že stát je služebníkem občana, ale občan je mu různými službami rovněž povinován.

Za absurdní politolog považuje to, že všechny tyto otázky jsou ze současné debaty absurdně zcela odsunuty. „A my debatujeme od konce: kdo má nejasně definovanou státní službu vykonávat. Místo abychom se ptali, jak ji má vykonávat.“

Jeden z hlavních problémů veřejné správy je nejasnost zákonů

Za klíčovou považuje Balík skutečnost, zda úředník pracuje v souladu se zákonem. „V tom je jeden z hlavních problémů české veřejné správy: nejasnost zákonů, či dokonce záměrně velký prostor pro panská úřednická konání,“ upozorňuje. Podle něj zákony svěřující moc státním úředníkům nad občany nemají dávat prostor pro svérázné výklady a rozdílné postupy.

„Je neobhajitelné, že mohou být jiné požadavky pro vyřízení stavebního povolení či ohlášky na dvou různých stavebních úřadech,“ přidává příklad z praxe s tím, že naším cílem by měl být stav, kdy úředník nebude mít prostor pro různé výklady.

„Stav, kdy bude jasné, co občan smí, a co ne. Stav, kdy nedodržení jasných (nikoli nutně jednoduchých) předpisů, ať už občanem, či úředníkem, bude následováno jasnou sankcí. Stav, kdy nevládne nikým nevolený úředník, ale skrze zákony zvolený politik, který může být příště nezvolen,“ uvedl politolog s tím, že právě takový má být cíl politického snažení, a nikoliv zákon o státní službě.

Podle Balíka se ale státní služba/správa ani po přijetí nového zákona nezlepší. „Jen v ní časem možná bude více profesionálů (ať už to slovo znamená cokoli). Podivný pocit směsi jak státní zvůle, tak státní bezmoci přetrvá a bude se prohlubovat - a dále bude podrývat důvěru občanů v náš společný svobodný stát,“ dodal politolog Stanislav Balík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…