Politolog v televizi: Islamisté vyhlásili Francii válku, protože je v ní svoboda slova. A tu nenávidí

08.01.2015 23:44

Ve čtvrtečních Událostech komentářích se k problematice islámského radikalismu ve Francii vyjadřoval tamní politolog Jacques Rupnik. Televize pak přiblížila osobnosti zavražděných karikaturistů z časopisu Charlie Hebdo. Publicista Josef Chuchma pak obecně vysvětlil, co to vlastně satira je a zamyslel se nad tím, proč se jí u nás nedaří.

Politolog v televizi: Islamisté vyhlásili Francii válku, protože je v ní svoboda slova. A tu nenávidí
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Jacques Rupnik

Středeční útok na redakci francouzského satirického časopisu považuje Rupnik za pokus radikálních islamistů polarizovat společnost a vyvolat atmosféru občanské války. Podle politologa si islamisté myslí, že tím k sobě přitáhnou část muslimů, kteří se budou cítit ohroženi francouzskou společností.

Většina francouzské společnosti je jednotná v obhajobě svobody slova. Ale jak dlouho to vydrží?

Rupnik také uvedl, že islamisté vyhlásili válku Francii i proto, že v této zemi je svoboda slova, kterou nenávidí. Většina společnosti je prý jednotná v obhajobě svobody slova. Politolog nicméně připustil, že neví, jak dlouho tato jednota ve společnosti vydrží.

Islamisté se snaží podle Rupnika vnést do společnosti myšlenku, že jakákoliv kritika islámu je islamofobie. Připomněl, že ve Francii byla také otištěna karikatura, na níž je zobrazen smutný prorok Muhamed, jak říká: „Jaké to je být obdivován takovými kretény“.

Možná jde o střet dvou civilizací, které si nerozumí

V další části pořadu byl odvysílán předtočený rozhovor s publicistou Josefem Chuchmou, který připustil, že v případě pařížského útoku jde o střet dvou civilizací, které se navzájem nechápou. Uvedl, že my muslimy neurážíme, protože karikatury zveřejňujeme na území západní civilizace. „To, že jiná kultura je na našem území, v našem kulturním okruhu, deklaruje touhu s námi v tom civilizačním okruhu žít, měla by přistoupit na zásady, na kterých stojí naše civilizace,“ uvedl Chuchma.

Posteskl si, že v Česku podobný útok nehrozí, protože u nás žádná satira neexistuje. Donedávna se satiře věnoval časopis Sorry, který ale z ekonomických důvodů zanikl. V předlistopadové době pak periodikum Dikobraz, které ale podléhalo cenzuře a tak se věnoval jen politicky nevýznamné satiře. „Když někdo přijede do Prahy, tak mu nemůžu doporučit žádnou politickou satiru,“ posteskl si s tím, že dokonce ani na internetu se neobjevuje žádná politická satira. Proč tomu tak je, si ale nedokáže vysvětlit. A co to vlastně satira je? „Satira je, že společnost nějak dráždím a nastavuji jí zrcadlo,“ vysvětlil s tím, že satirou není, když je na fotku nějakého politika přimalován například hitlerovský knírek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…