Politologové: Lidé vnímají eurovolby jako volby druhého řádu

24.05.2014 17:25

Na zřejmě rekordně nízké účasti při volbách do Evropského parlamentu se podepsalo to, že je Češi vnímají jako něco, co je jim vzdálené a co má pro dění v Česku jen malý význam. Svůj díl odpovědnosti mohou nést i média a část politiků, kteří veřejnost přesvědčují o nepotřebnosti Evropské unie. Uvedli to politologové, které dnes oslovila ČTK. Podle předběžných odhadů přišla k urnám méně než pětina voličů.

Politologové: Lidé vnímají eurovolby jako volby druhého řádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Politolog Tomáš Lebeda upozornil na to, že účast ve volbách do Evropského parlamentu systematicky klesá už od vůbec prvních voleb europoslanců. „Je to dlouhodobý trend," uvedl a poukázal na to, že účast je tradičně slabá například i v Británii nebo Nizozemsku.

Konkrétně v České republice je podle něj nízká volební účast výslednicí mnoha jevů. Jednak jde o jakési „volby druhého řádu", lidem tato politika připadá vzdálenější než v národních volbách, jednak část politické elity občany dlouhodobě přesvědčuje o tom, že projekt Evropského parlamentu je špatný. „V části společnosti to potom rezonuje," poznamenal. Zmínil také nízké historické povědomí v ČR.

Eurovolby by mohly naznačit, jak se vyvinou podzimní komunální volby

Bohumil Doležal se netajil tím, že podobně nízkou volební účast očekával. „Vzhledem k dění v České republice mají eurovolby velmi malý význam. Účast tak odpovídá jejich reálnému dopadu do každodenního politického života v Česku," zdůvodnil svůj předpoklad.

Výsledky eurovoleb by podle něj nicméně mohly naznačit, jak se vyvinou podzimní komunální volby. „Myslím, že to bude o něco relevantnější obrázek než průzkumy veřejného mínění. Necelých dvacet procent voličů je přece jen o něco víc než tisícovka respondentů v průzkumech," dodal s nadsázkou.

Bez EU by byla ČR mnohem zranitelnější

Politoložka Vladimíra Dvořáková označila velmi nízkou volební účast za „obrovské zklamání". Domnívá se, že svůj díl viny na tom mají také média a politici. Sdělovací prostředky podle ní informují o Evropské unii hlavně ve zprávách typu, že EU „nám ošklivě zakazuje používat výraz pomazánkové máslo". Pro média je podle ní obtížné referovat o složitém vyvažování zájmů a dohadování mezi mnoha aktéry Unie. „Není to zajímavý, jednoduchý zápas, který se dá sledovat," řekla ČTK.

V Česku navíc podle ní kvůli některým politikům převládla konfrontační politická kultura v podobě „já jim to natřu, já jim to ukážu", zatímco EU je založena na hledání kompromisu.

I průzkumy podle Dvořákové ukazují, že smýšlení české veřejnosti o Unii je čím dál negativnější. Bez členství v Unii by přitom byla Česká republika v dnešním globalizovaném světě mnohem zranitelnější, doplnila politoložka.

Identifikace českých voličů s fenoménem Evropské unie zeslabuje

Podle průzkumu, který si nechala od agentury Focus zpracovat Česká televize, se skoro polovina lidí domnívá, že evropské volby jsou zbytečné a nic nezmění. Za příležitost „něco málo v EU a ČR změnit" je považuje 43 procent dotázaných a jen devět procent je vnímá jako zásadní příležitost něco změnit.

Sociolog Jaromír Volek v České televizi v souvislosti s odhady hovořícími o rekordně nízké účasti řekl, že to bude možná ta nejpodstatnější zpráva z těchto eurovoleb: Že se identifikace českých voličů s fenoménem Evropské unie zeslabuje.

Průzkum, jehož výsledky dnes ČT zveřejnila, se konal mezi 19. a 23. květnem a zúčastnilo se ho přes 1200 lidí. Vyplynulo z něj mimo jiné i to, že 49 procent dotázaných míní, že členství Česka v EU se do jejich životů vůbec nepromítlo, 24 procent lidí si myslí, že začlenění země do EU pro ně mělo spíš pozitivní dopady, a podle 15 procent přineslo naopak spíš změny negativní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…