Politologové mají jasno: Nová strana poslanců Úsvitu je odsouzena k zániku

10.02.2015 16:13

Nově vznikající strana kolem poslanců hnutí Úsvit nemá podle politologů reálné šance výrazně zabodovat u veřejnosti. Pokud se rozhodli odtrhnout od svého lídra Tomia Okamury, ztratí s jeho osobou i hlavní magnet pro voliče. Žádnou jinou tak výraznou osobnost mezi sebou nemají a program založený na pozitivní ochraně národních zájmů nestačí, shodli se odborníci.

Politologové mají jasno: Nová strana poslanců Úsvitu je odsouzena k zániku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura chování svých kolegů označil za puč a zradu na voličích

Opoziční hnutí Úsvit bylo postaveno na osobnosti Okamury a bez něj jsou šance nového uskupení velmi malé, řekl dnes Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity. Ukazují to podle něj i příklady podobně orientovaných stran z minulosti - třeba odštěpení některých republikánů od strany Miroslava Sládka skončilo před lety fiaskem. 
    
Politolog Jan Outlý připomněl, že i podle sociologických dat je zřejmé, že voliči Úsvitu se výrazně identifikují s Okamurou, a ne se stranou či jejím programem. "Zbaví se své tváře, své ikony a nikoho jiného tak výrazného tam nemají," uvedl Outlý k iniciativě poslanců, kteří chtějí mimo jiné spolupracovat s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou. 
    
Úsvit se podle Mareše odlišuje od jiných stran velmi netypickou strukturou - má centrální vedení s dominantním lídrem bez místních organizací, po dvou letech existence jen několik členů, zvláštní vazby na poslanecký klub, v němž působí i nestraníci či členové Věcí veřejných. Rozhodnutí poslanců hnutí Úsvit je velmi riskantní, soudí Mareš. Zatímco Okamura má i po stranické roztržce přece jen naději udržet si vliv na politické scéně, perspektivy nově vznikající iniciativy jsou podstatně horší, míní Outlý. 
    
Okamura dnes prohlásil, že snahu svých kolegů chápe jako pokus o převzetí hnutí a jeho likvidaci, který se odehrál za jeho zády. Právo rozhodnout o budoucnosti strany má podle něj jedině členská konference, kterou chce Okamura svolat. Poslanci, kteří se proti němu postavili, chtějí podle svých slov nepopulisticky hájit národní zájmy a vybudovat klasickou členskou základnu. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…