Polná díky e-aukci ušetřila 700 tisíc

13.03.2012 16:00

Elektronické aukce se vyplatí i menším městům a obcím, jak se o tom přesvědčila i Polná na Vysočině, městečko s pěti tisíci obyvateli. Vedení města se rozhodlo využít elektronické aukce. Díky tomu ušetří letos jen na energiích téměř 700 tisíc korun.

Polná díky e-aukci ušetřila 700 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Menší město Polná v srdci Vysočiny, které je známé svými zachovalými architektonickými památkami a v roce 2006 získalo ocenění Historické město 2006, se při hledání možností úspor vloni rozhodlo soutěžit veřejné zakázky na elektřinu a zemní plyn elektronicky, centralizovaně, tedy nejen za úřad, ale i za své organizace a s využitím elektronické aukce.

Po zpracování potřebné analýzy a uskutečnění 1. kola výběrového řízení klasickou obálkovou metodou se ve čtvrtek 8.března postupně uskutečnily elektronické aukce na obě tyto komodity. První aukce začala dopoledne a trvala necelou hodinu. Jednalo se o zakázku na dodávky zemního plynu. Z původního objemu zakázky v hodnotě 3,2 milionů korun se podařilo cenu snížit na necelých 2,8 milionů korun. Město tak už po první aukci ušetřilo 440 tisíc, tedy přes 13 procent oproti původní ceně.

Druhá aukce, tentokrát na dodávky elektrické energie pro město a jeho organizace, začala ve 13 hodin. Celkový objem zakázky byl o poznání nižší, 1,2 milionu korun. V aukci přes systém CENTREs se však podařilo snížit cenu pod milion korun a dosáhnout tak neuvěřitelné 20 procentní úspory. Polná ušetřila dalších 250 tisíc korun.

To je tedy opět důkazem, že elektronizace veřejných zakázek a využívání e-aukcí je cesta správným směrem, která je výhodná i pro menší města a obce, které tak můžou ušetřit statisíce korun.

Město Polná díky e-Aukci přes systém CENTREs ušetřilo téměř tři čtvrtě milionu korun, které může vložit do oprav, investic či jiných kapitol svého rozpočtu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…