Polní nemocnice nejspíš nebude potřeba. Nabídneme kapacity v rámci EU, plánuje Blatný

20.11.2020 9:22

Zdravotníci nejspíše nevyužijí ani jednu z připravených polních nemocnic, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu na neveřejném jednání zdravotnického výboru. Nemocnice by podle něj mohly nabídnout své kapacity jiným zemím Evropské unie. Ministerstvo zdravotnictví se přitom ve stejnou dobu rozhodlo prodloužit pronájem výstaviště v Letňanech až do konce února, píše iROZHLAS.cz.

Polní nemocnice nejspíš nebude potřeba. Nabídneme kapacity v rámci EU, plánuje Blatný
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

„Pořád je velký počet osob v nemocnicích, zejména na lůžkách intenzivní péče. Myslím si, že nebude potřeba použít žádnou z připravených polních nemocnic. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že je dobře, jsme je měli,“ uvedl ministr Blatný na středečním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Česko má nyní dvě polní nemocnice, které začaly vznikat narychlo v polovině října, kdy kvůli nárůstu případů koronaviru hrozil kolaps českého zdravotnictví. Ten samý den ale ministerstvo zdravotnictví prodloužilo pronájem výstaviště v pražských Letňanech do konce února. Podnikateli Pavlu Sehnalovi od poloviny října dosud stát za využití prostor zaplatil 26,5 milionu korun.

Blatný poslancům představil i plán na poskytnutí volných kapacit v českých nemocnicích dalším zemím Evropské unie. „Jsme evropskou zemí, která by neměla jenom brát, ale i dávat. Ve chvíli, kdy budeme mít prokazatelně důkazy o tom, že naše kapacity jsou dostatečně volné, mohli bychom nabídnout naši pomoc a zkušenost i ostatním zemím,“ řekl ministr

Zařízení, která by chtěl zahraničním pacientům nabídnout, jsou Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice v Motole. V každé z nich je nyní přes 100 volných lůžek pro pacienty s koronavirem. 

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …