Polovina Romů byla vyloučená ze společnosti. Vláda dostane třaskavou zprávu

24.10.2015 13:03

Přibližně polovina Romů, kteří žili v roce 2014 v Česku, se nedokázala začlenit do společnosti, druhá půlka se integrovala. Píše se to ve Zprávě o stavu romské menšiny za rok 2014, kterou v pondělí projedná vláda. Romové podle zprávy velmi často naráželi na diskriminaci a nerovné zacházení. Část české společnosti se však snaží jejich situaci zlepšit. Zprávu vládě předkládá ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Polovina Romů byla vyloučená ze společnosti. Vláda dostane třaskavou zprávu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

V České republice žilo v roce 2014 podle údajů ve zprávě 242.000 Romů. "Zhruba polovinu tvořili Romové integrovaní do společnosti a druhou polovinu tvořili Romové, kteří žijí v nepříznivé situaci, jež označujeme jako sociální vyloučení," stojí ve zprávě. Většina z těchto lidí bydlí v sociálně vyloučených lokalitách, kterých má být v Česku přibližně 600.

Problémy Romů byly údajně z velké části způsobeny nespravedlivým přístupem většinové společnosti. "Diskriminace a nerovné zacházení ze strany podstatné části většinové společnosti je jednou z hlavních příčin neúspěchu Romů ve všech klíčových oblastech života," stojí ve zprávě. Materiál upozorňuje i na činnost organizací, které Romům pomáhají.

V průběhu roku 2014 se podle zprávy zlepšila zejména bezpečnost Romů, ve srovnání s předcházejícími roky ubylo protiromských demonstrací. Pokračovaly ale některé negativní trendy, například malá docházka dětí do školek. Problémem je také stěhování sociálně slabých rodin do periferních oblastí, kde je levnější bydlení. V těchto místech však zpravidla chybí pracovní příležitosti i sociální služby. Tím se situace rodin ještě zhoršuje.

Zpráva informuje také o výdajích státu na podporu romské integrace. V roce 2014 šlo z rozpočtu zhruba 65 milionů korun. V dlouhodobém horizontu se částka určená na integrační projekty snižuje. Vláda však vedle toho vydává peníze na integrační projekty, které necílí přímo na Romy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…