Polovině Čechů nejde Nobelova cena pro EU na rozum

19.12.2012 17:41

S udělením Nobelovy ceny míru Evropské unii nesouhlasí polovina lidí v ČR, tvrdí průzkum agentury STEM/MARK. Mezi nejsilnější odpůrce patří lidé s vysokoškolským vzděláním, 62 procent z nich by tuto cenu Unii nedalo. Většina Čechů si přesto myslí, že Česká republika měla být na předávání ceny v Norsku zastoupena.

Polovině Čechů nejde Nobelova cena pro EU na rozum
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

EU získala ocenění za aktivity v oblasti šíření míru a demokracie v Evropě a za dlouhodobou roli při sjednocování kontinentu. Souhlas s oceněním vyjádřilo jen 32 procent respondentů, polovina je proti, zbylí dotázaní o tom buď "neví" nebo "je to nezajímá".

Čeští politici měli vyjet do Norska, soudí občané

Odpůrci argumentují nejčastěji tím, že EU si cenu nezaslouží, protože nepracuje tak, jak by měla. Téměř čtvrtina lidí by také cenu udělovala spíše jednotlivcům než celku. Tento názor mají hlavně vysokoškoláci. Zastánci ocenění udělení ceny EU vidí klad unie zejména v aktivitách vedoucích k sjednocení kontinentu (20 procent) a v udržování míru v Evropě (26 procent).

Dvě třetiny Čechů se ale shodnou na tom, že na letošním předávání ceny v Norsku měla být Česká republika zastoupena buď premiérem, nebo prezidentem. Jen pětina lidí se domnívá, že účast nejvyšších představitelů Česka na tomto aktu nebyla nutná. Osm procent lidí se o tuto problematiku nezajímá, šest procent dotázaných nemá vyhraněný názor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…