Polská premiérka ukázala tvrdost a neústupnost. Tady je její vzkaz do Bruselu kvůli uprchlíkům

14.09.2015 16:21

Polská premiérka Ewa Kopaczová se postavila za polské rozhodnutí odmítnout kvóty. Médiím sdělila, že Polsko přijme pouze tolik uprchlíků, kolik zvládne. „Ani více, ani méně,“ řekla Kopaczová na mimořádném zasedání ministerstev vnitra a zahraničí.

Polská premiérka ukázala tvrdost a neústupnost. Tady je její vzkaz do Bruselu kvůli uprchlíkům
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Ewa Kopaczová jasně nastínila polský přistup k hlasování o kvótách, jejichž cílem je přerozdělit uprchlíky do jednotlivých členských zemí EU. Podle ní je Polsko „příliš důležitá země, než aby se poddala jakémukoli nátlaku.“

Řekla také, že požaduje silnější ochranu a kontrolu vnějších hranic EU. Svůj postoj vyjádřila v telefonátu s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. „Řekla jsem mu, že budeme jednat v solidaritě s Evropou, ale především opatrně a zodpovědně.“

Podle posledního návrhu na kvóty, z minulého týdne, by mělo Polsko přijmout celkem zhruba 12 tisíc uprchlíků.

Náměstek ministra zahraničí Rafal Trzaskowski se vyjádřil, že je těžké bavit se o konkrétních číslech, když vyjednávání ještě neskončilo. Polsko má však podle Trzaskowskiho konkrétní požadavky, na kterých stojí rozhodnutí o přístupu ke kvótám. Nejprve má EU lépe zabezpečit svoje vnější hranice, naučit se rozlišovat mezi ekonomickými migranty a uprchlíky a hlavně dovolit Polsku, aby se mohlo účastnit jejich prověřování.

Zároveň je Polsko připraveno, po vzoru Německa a Slovenska, také zavést hraniční kontroly na hranicích se sousedními zeměmi EU. „Jakmile dostanu jakoukoli informaci o nějaké hrozbě bezpečnosti našich hranic, začne Polsko provádět hraniční kontroly,“ řekla premiérka Ewa Kopaczová.

Mezitím se však český premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil, že po rozhovoru s Jean-Claudem Junckerem se nemusíme bát, že by se nás členské země snažily přehlasovat v odmítavém přistupu ke kvótám. „Shodli jsme se, že tohle není ta chvíle, kdy by se evropské země měly přehlasovávat a že je důležité, abychom hledali společné řešení,“ řekl Sobotka.

Do toho však ministr financí Andrej Babiš chce svolat mimořádný summit EU. Na něm by se podle něj mělo řešit, jakým způsobem zastavit příliv běženců do Evropy. Zatím však jen Babiš EU vytýká její neschopnost. „Je to chaos, který potvrzuje neschopnost Evropské unie být akční a efektivně zakročit.“

Kriticky se vyjádřil i k současnému německému rozhodnutí uzavřít hranice se sousedními státy. „Výsledek je takový, že je tu chaos. Jednotlivé státy Schengenu řeší situaci po svém, v katastrofickém scénáři je nasazena armáda a je neuvěřitelné, že se porušují dohody. Paní Merkelová nejprve pozvala všechny uprchlíky i ekonomické migranty do Německa a teď se diví, že jí tam přes víkend přichází deset tisíc uprchlíků a ekonomických migrantů,“ nechal se slyšet Babiš.

Mezitím však Maďarsko zcela rezignovalo na veškeré postupy, přestalo registrovat uprchlíky ze Srbska a rovnou je posílá vlakem do Rakouska. "Podle našich informací odvážejí speciální vlaky uprchlíky z hraničního místa Röszke přímo a bez zastávek k rakouské hranici," tvrdí mluvčí organizace OSN pro uprchlíky (UNHCR)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…