Polská stopa? S vraždícím kamionem se prý v Berlíně děly velmi podivné věci

19.12.2016 23:42

Žádný muslimský terorista, Polák to byl. Triumfální argument těch, kteří odmítají uvěřit, že v Berlíně došlo k teroristickému útoku, je ale podle všeho hodně děravý. Útok byl skutečně veden polským kamionem, se kterým odpoledne opravdu přijel do Berlína polský řidič. To je ale vše, co se dá s jistotou říci. Další pohyb vozidla po německé metropoli je obestřen tajemstvím.

Polská stopa? S vraždícím kamionem se prý v Berlíně děly velmi podivné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín 70 let od ukončení druhé světové války

V Berlíně v pondělí večer najel neznámý muž s dodávkou do davu na vánočních trzích. Počty obětí postupem času dramaticky rostou, hodinu po prvních zprávách už se mluvilo o devíti mrtvých a padesáti raněných.

Berlínská policie se čím dál více kloní k teorii, že šlo o teroristický útok. Odehrál se na náměstí Breitscheidplatz, u dominanty západní části Berlína, Pamětního kostela císaře Viléma.

V autě podle svědků měli sedět dva lidé – spolujezdec zemřel v kabině, po druhém muži policie pátrala v širším okolí. Fotograf agentury DPA hlásil, že viděl ozbrojence třeba u nedaleké zoologické zahrady. Kamion měl polskou poznávací značku.

Právě „polská stopa“ se po prvních zmatečných minutách stala na sociálních sítích častým argumentem těch, kteří zpochybňovali, že šlo o teroristický útok na vánoční trhy.

Jasněji do celé situace vnesla polská televize TVN24, která ve večerních hodinách dokázala zastihnout majitele společnosti, které kamion patřil. Ariel Žurawski z Gdaňsku však na základě předložených záběrů popřel, že člověk, který po činu prchal z jeho kamionu, by byl jeho řidičem. A je si jist, že by jej poznal, jde totiž o jeho bratrance.

Dále uvedl, že firma s řidičem kamionu ztratila spojení zhruba v šestnáct hodin a následně nedorazil na místo, kde měl vyložit náklad. To vše podle něj naznačuje, že dění kolem kamionu, který zabíjel na vánočních trzích, rozhodně nebylo standardní.

K situaci se následně vyjádřila i polská premiérka Beata Szydlová, která svolala improvizovanou tiskovou konferenci na dvacátou třetí hodinu.

Nešiřte neověřené informace, vyzývá policie

Německá policie se celý večer v oficiálních výstupech zoufale snažila zdůrazňovat, že není ověřené, zda se jednalo o terorismus. K tomu vyzývala občany, aby nešířili neověřené zprávy. „Zůstaňte doma a nešiřte neověřené zprávy. Sledujte nás zde pro získání důležitých informací,“ objevilo se na policejním Twitteru. Novináři, kteří byli s policisty v přímém kontaktu, však prý potvrzovali, že se k verzi zamýšleného útoku přinejmenším přiklánějí.

Objevily se i informace, (šířil je zejména německý deník Die Welt) že řidič nechtěl primárně útočit na osoby, ale na stánky na vánočních trzích, neboť vozidlo mělo původně směřovat směrem k nim. Vzhledem k tomu, že náměstí bylo plné lidí, kteří se pohybovali i mezi stánky, však bylo takové rozlišování bezpředmětné.

Záměrnému útoku nasvědčovalo i varování policie občanům, aby raději vůbec nevycházeli, které se vztahovalo na celý Berlín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…