Polsko: Postele pro covid? Nejsou už ani židle. A číslo, které zaujme každého Čecha

22.10.2020 14:35

Kromě Česka má problémy s koronavirem i Polsko. Denní přírůstky pozitivně testovaných jsou sice menší. Ale polské nemocnice dle Novinek.cz praskají ve švech a pro pacienty nejen že není lůžko, ale už ani židle. V pátek kvůli tomu zemřel řidič sanitky. A na nedostatek personálu upozorňují i jiné servery. To není vše. Polsko za den otestuje přibližně tolik lidí, kolik Česko. Ale Poláků je mnohem víc než Čechů.

Polsko: Postele pro covid? Nejsou už ani židle. A číslo, které zaujme každého Čecha
Foto: Repro Youtube
Popisek: Polská nemocnice

Česko je kvůli epidemii koronaviru v krizi a v lockdownu. Ovšem není v Evropě zdaleka jediné. Jak informují Novinky.cz výběrem z polských médií, minulý pátek zemřel s covidem řidič sanitky záchranné služby z Garwolina poblíž Varšavy. Zemřel mimo jiné kvůli tomu, že v žádné z nemocnic určených k léčení koronavirových pacientů nebyla kapacita. Ani ve Varšavě, ani v nedalekých Siedlcích.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Primář z vratislavské nemocnice uvádí, že nejsou léky, není personál, ale nejsou ani prostory, kam nemocné dát. „Nechybějí jen lůžka a potřebná technika, ale nemám ani židle, na něž bych pacienty posadila,“ říká primářka z Krakova. Záchranky nemocné přivážejí a nemocnice je kvůli plné kapacitě odmítají. Tvrdí, že epidemie se vládě vymkla kontrole. V dalších médiích se zase říká, že polští lékaři jsou přepracovaní a slouží 2 až 3 dny v kuse. Polsko se prý potýká se stejným problémem jako Česko, ale v mnohem větší míře. Tedy, že doktoři po studiu mizí v lépe placeném zahraničí. Polský systém zdravotnictví se prý rozpadá a ve společnosti sílí strach. Navíc už se stalo, že po několikadenní službě ve zdravotnictví někdo zemřel.

Polsko se podobá Česku i v jiné oblasti. Jak informuje server Euronews, ve Varšavě má vzniknout polní nemocnice v prostorách Národního stadionu. Stadion má kapacitu 58 500 diváků, pacientů však pojme jen 500. Bude však vybaven přívody kyslíku. Pacienti budou umístěni v mnoha místnostech, které se nalézají pod tribunami. Jak však server podotýká, je otázka, kdo bude nemocnici obsluhovat, protože v regulérních nemocnicích je podstav už teď.

A Polsku se věnuje i server Pharmaceutical Technology. Polsko dle jeho dat má 192 000 potvrzených případů a více než 3700 mrtvých v souvislosti s covidem. Od 19. října do 21. října přibylo v Polsku 9200 případů. V Polsku také vyskočil poměr smrtí s covidem na více než 100 na milion obyvatel. V Česku je momentálně 124 tisíc aktivních případů, 1739 mrtvých a 165 mrtvých na milion obyvatel.

Kde ovšem Polsko pokulhává je testování. Dle serveru v současnosti testuje něco přes 35 000 vzorků za den. V dubnu testovalo pouze 9 500 za den. Česko přitom již 16. 10. otestovalo 38 687 vzorků, 20. 10. pak dokonce 40 327 vzorků a v poslední době se počet otestovaných pohybuje okolo 30 tisíc. Polsko je přitom více jak 3,5 krát lidnatější jak Česko. V červenci byla míra pozitivit 2 %, což se v říjnu zvýšilo na 4,6 % a dle serveru je v populaci mnohem více neobjevených nakažených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…